Sručnjaci predviđaju da bi William mogao biti posljednji britanski kralj, monarhija neće preživjeti još nekoliko desetljeća

Nakon smrti kraljice Elizabete II. otvorila su se brojna pitanja o smislu postojanja britanske monarhije i njezinoj budućnosti uz novog kralja, Charlesa III. Novi kralj na čelo monarhije došao je u osmom desetljeću života te vjerojatno nema nikakve šanse dostići popularnost majke koja je na prijestolju bila punih 70 godina. Britanskim prijestolonasljednikom je, nakon smrti Elizabete II.,  postao princ William, a njegov devetogodišnji sin George sada je drugi u redu za krunu.

No, George možda nikad neće postati kralj.

Barem tako je predviđala Hilary Mantel, britanska spisateljica i stručnjakinja za monarhiju. Mantel, inače stručnjakinja za povijest dinastije Tudor, jednom je prilikom izjavila da vjeruje da će William biti posljednji britanski kralj te da maleni George nikada neće sjesti na prijestolje jer monarhija neće preživjeti još nekoliko desetljeća.

– Mislim da George nikad neće biti kralj, no ne bih se kladila na to. Vrlo je teško razumjeti koncept monarhije kada se na članove kraljevske obitelji gleda kao na zvijezde. Voljela bih da svi mi pričamo manje i pustimo ih da pronađu neko rješenje, izjavila je.

Kada bi, teoretski, Charles doživio godine svoje majke, William bi na prijestolje sjeo tek 2046. godine u 63 godini života. Maleni George bi tako s 31 godinom postao nasljednik. Ukoliko bi godine kraljice Elizabete doživio i William, George bi na prijestolje morao čekati do 2078. godine, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...