Statistike pokazuju da su žene s invaliditetom u Hrvatskoj dvostruko izloženije nasilju

Mreža žena s invaliditetom, koja je članica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), upozorila je povodom obilježavanja 22. rujna da su njezine članice najmanje dvostruko izloženije nasilju u odnosu na žene bez invaliditeta.

Iz iskustva rada SOIH-SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja evidentno je da zaštitne mjere i mjere opreza nisu dovoljno učinkovite i u pravilu obeshrabruju žrtve za prijavljivanje lakših oblika nasilja sve dok nasilje ne preraste u teže oblike koji podliježu kaznenom zakonodavstvu, a koji najčešće imaju tragične ishode, ističe se u priopćenju, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Preventivni programi i edukacija

Kako bi se spriječile buduće tragedije, potrebno je educirati i informirati žene o njihovim pravima u cilju njihova osnaživanja za prijavu nasilja.

Nužna je i edukacija stručnjaka iz područja zdravstva, policije, socijalne skrbi i pravosuđa za prepoznavanje nasilja te adekvatno postupanje prema žrtvama nasilja, kažu iz Mreže žena s invaliditetom.

Od iznimne važnosti su preventivni programi i poboljšanje zakonodavnog okvira za procesuiranje nasilja. Ne manje važno je i poticanje građana da, u slučaju saznanja, budu odgovorni i prijave nasilje nadležnim institucijama, ističe se u priopćenju.

Porast femicida u Hrvatskoj

Nasilje u obitelji koje vrši partner najrašireniji je oblik nasilja nad ženama i predstavlja jedno od najčešće kršenih ljudskih prava našeg doba, dodaju iz Mreže. Posebno je alarmantna činjenica velikog porasta femicida – u protekloj 2021. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 14 ubojstava žena, dok je do kraja kolovoza ove godine ubijeno već 12 žena.

U gotovo svim slučajevima žrtve su ubile bliske muške osobe, najčešće bivši ili aktualni intimni partneri, navode iz SOIH-Mreže žena s invaliditetom. Pitaju i mogu li zaštitne mjere i mjere opreza spasiti život žrtve nasilja, prenosi Index.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...