Stiže gripa; Stručnjaci kažu da se cijepiti trebaju svi stariji od 6 mjeseci, može se uzeti paralelno s boosterom protiv omikrona

Jesen je obično godišnje doba kada se počinju nositi topli džemperi i pijuckati topli napici – i kad dolazi gripa.

Većina ljudi gripu nije imala zadnjih par godina zbog pandemije.

Tijekom sezone gripe 2020.-2021. ta je bolest bila „neuobičajeno rijetka”, po američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), zahvaljujući sigurnosnim mjerama zbog covida-19 poput nošenja maski, češćeg pranje ruku i boravcima kod kuće.

No kako se mnogima život počinje vraćati u normalu, očekuje se da će broj oboljelih od gripe ove jeseni i zime biti veći pa stručnjaci preporučaju cijepljenje protiv gripe.

Kada je najbolje cijepiti se?

Premda se viruse influence detektira tijekom cijele godine, više cirkuliraju u jesen i zimi.

Dr. Riza Conroy, liječnik obiteljske medicine na Medicinskom centru Wexner Sveučilišta Ohio ističe da je vrhunac sezone gripe „od prosinca do veljače, ali porast broja oboljelih zabilježen je i oko ožujka, a moguća je sve do svibnja”.

Po njegovu mišljenju, „najbolje vrijeme za cijepiti se protiv gripe je oko listopada” tako da budete zaštićeni tijekom sezone gripe.

Tko bi se trebao cijepiti protiv gripe?

Svi stariji od šest mjeseci trebali bi primiti cjepivo protiv gripe primjereno svojoj dobi, rekao je Conroy, osim ako im liječnik ne kaže drukčije.

Postoji nekoliko cjepiva protiv gripe odobrenih za djecu od šest mjeseci i starije, te dva za starije od 65, CDC-u.

Cjepivo protiv gripe FluMist u obliku spreja za nos dostupno je za djecu i odrasle u dobi od dvije do 49 godina. Treba napomenuti i da neka djeca u dobi od šest mjeseci do osam godina trebaju dvije doze cjepiva.

Može li se primiti ‘booster’ protiv omikrona i cjepivo protiv gripe u isto vrijeme?

Da, kažu stručnjaci.

„Možete primiti cjepivo protiv gripe i booster protiv omikrona u isto vrijeme. Ne postoje kontraindikacije za primanje oba cjepiva zajedno”, rekao je Conroy.

No ako još niste primili preporučenu dozu cjepiva protiv covida-19, CDC preporuča da se cijepite što je prije moguće, a potom cjepivom protiv gripe do kraja listopada, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...