Trgovci upozoravaju: “Hrvatskoj sigurno slijedi nestašica šećera!”

Hrvatskoj sigurno slijedi nestašica šećera.

Nakon što je trgovina Boso, prenosi Jutarnji list, prva ograničila prodaju šećera, isto će se uskoro, vjeruje Martin Evačić, član Izvršnog odbora za trgovinu HUP-a i predsjednik NTL-a, dogoditi u svim trgovinama. Razlog je zamrznuta cijena šećera u Vladinom paketu mjera donesenom u četvrtak i s čijom se primjenom započelo u subotu.

– Nakon zatvaranja dvije šećerane, ostala je samo još ona u Županji koja jedva zadovoljava trećinu potreba, pa šećer uvozimo jer izbora nema. Cijena šećera na europskoj burzi ovom je trenutku nešto viša od jednog eura, a dok mi na nju platimo PDV, koji nam je čisti gubitak, prodajna cijena nosi gubitak od dvije kune.

Izgubit ćemo već i na ovome što imamo u zalihama, a kad se one istope, prodaja šećera bit će čisti gubitak koji si trgovci neće moći priuštiti pa šećera neće biti.

Hrvatska je zatvorila dvije šećerane, ostala je samo ova županjska koja proizvodi 30.000 tona godišnje, a naša je potrošnja 120.000 tona, rekao je Evačić za Jutarnji list.

Jedan proizvođač, koji je želio ostati anoniman, rekao nam je kako se Vlada godinama bavi nekim stranim investicijama, a proizvodnju smo zatvorili i sad plaćamo cijenu.

– Nema šećera, mesa. Uljane repice imamo, ali nemamo kapaciteta za njezinu preradu pa prerađujemo u Srbiji, istaknuo je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...