Trošak prijevoza pao za oko 4 posto, a cijene hrane i cijelog niza usluga nastavile rasti

Hrana i oprema za kuću uz artikle za održavanje kućanstava predvodnici su rasta cijena na mjesečnoj razini u kolovozu u odnosu na srpanj.

Hrana i oprema za kuću u mjesec dana poskupjele su 1.7 posto, dok su na trećem mjestu restorani i hoteli s poskupljenjima od jedan posto.

Godišnja stopa inflacije tako se i u drugom ljetnom mjesecu zadržala na visokoj dvoznamenkastoj brojci od 12.3 posto, no rast cijena na mjesečnoj razini ipak je usporio na ‘samo’ 0.1 posto.

U kolovozu su zabilježena i prva jača pojeftinjenja u dvije skupine, i to u troškovima prijevoza koji su pojeftinili oko 4 posto zbog sniženih cijena goriva te odjeće i obuće koja je pojeftinila 3 posto pa je ukupni rezultat na mjesečnoj razini donio plus od 0.1 posto.

Dobra je vijest da se intenzitet kojim inflacija hara Hrvatskom smanjuje četvrti mjesec zaredom. Kumulativno, u prvih osam mjeseci ove godine indeks potrošačkih cijena viši je 9.5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Gleda li se Europska unija, najveći ljetni cjenovni udar dogodio se u Mađarskoj, gdje je godišnja stopa inflacije gotovo 19 posto, a samo u kolovozu skok cijena bio je velikih 3.7 posto.

Inflacija se u kolovozu ubrzala i u europodručju (9.1 posto) i u Europskoj uniji (10.1 posto), s time da je kod dvanaest država članica registriran pad cijena, a kod njih 15 daljnje povećanje cijena na mjesečnoj razini.

Hrana je gotovo svugdje predvodnik rasta, s tim da je na razini Europske unije poskupljenje prehrambenih artikala na godišnjoj razini bilo 10 posto, a u Hrvatskoj dva puta jače – 19.2 posto.

Restorani i hoteli kod nas su poskupjeli 17.6 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva 15.3 posto, prijevoz 14 posto.

Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva skuplji su 10.5 posto, rekreacija i kultura 9.4 posto, razna dobra i usluge 8 posto te odjeća i obuća 6.4 posto.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...