Tržišna i turistička inspekcija provjeravala dvojne cijene, našli su 285 prekršaja

Tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata su u ponedjeljak započele s inspekcijskim nadzorima dvojnog iskazivanja cijena. U pet dana su obavile je 867 inspekcijskih nadzora, u kojima je ukupno utvrđeno 285 povreda zakona.

Tržišna inspekcija je obavila 515 inspekcijskih nadzora nad poslovnim subjektima koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena prema potrošačima. U području trgovine obavljeno su 352 inspekcijska nadzora, dok su 163 nadzora obavljena nad raznim pružateljima usluga (frizerske, usluge popravka i sl.).

Najviše ih nije imalo cijene u obje valute

Ukupno je utvrđeno 179 povreda. U 89 slučajeva poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, u 81 slučaju utvrđeno je neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije, dok se šest povreda odnosilo na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije,

Zabilježene su i tri povrede koje su se odnosile na to da poslovni subjekt nije pravilno preračunao novčane iznose sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

Turistička inspekcija našla 106 prekršaja

Turistička inspekcija je obavila ukupno 295 redovnih inspekcijskih nadzora nad poslovnim subjektima koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena prema potrošačima.

Od ukupnog broja obavljenih nadzora (295) utvrđeno je 106 povreda. 71 povreda se odnosila na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, 28 povreda se odnosila na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije, te se sedam (7) povreda odnosilo na ne iskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Za sada inspektori samo upozoravaju na nepravlnosti.

“Cilj ovih nadzora kojima su obuhvaćeni poslovni subjekti koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena robe i usluga odnosno trgovci, ugostitelji i drugi pružatelji usluga je prije svega zaštita i informiranje potrošača. Nadzorne aktivnosti nastavljaju se i u narednom razdoblju”, poručili su a javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...