U Hrvatskoj imamo najnižu cijenu domaće svinjetine, a ipak je uvozimo iz Njemačke!

Gosti TNT-a N1 bili su Zvonko Širjan (Udruga Baby Beef) i Krešimir Kuterovac (Hrvatska udruga proizvođača svinja).

“Ova cijena od 24,99 izgleda mi kao da je izašla iz marketinga trgovačkih lanaca. Vidi se da nije bilo nikakve tržišne logike niti kalkulacije. Mi u Hrvatskoj proizvodimo samo 50 posto svinjskog mesa”, rekao je Kuterovac.

Kaže kako je upitno hoće li uvoznici htjeti isporučivati meso po tim cijenama.

“Hrvatska je jedina država koja nema uređeno tržište po načelima EU. Nemamo ni ugovorne obveze između trgovaca i nas kao proizvođača, pa je realno očekivati pritisak za snižavanje cijena. Ako bude pritiska na cijenu, svinje će završiti na izvozu. Ovo mi izgleda kao populistička mjera, umjesto da su nadoknadili troškove proizvođačima”, rekao je.

Kako kaže Širjan, ne treba sporiti dobru namjeru Vlade.

“Maloprodaja bilježi rekordne profite i nisam siguran da se ne mogu odreći tih marži. Pozvao bih Vladu da se pokušaju ograničiti marže na prehrambene proizvode u cjelini. Moramo imati na umu da roba iz uvoza ima puno kraći rok trajanja od domaće robe”, rekao je Širjan.

Kaže da su mjere “dosta šturo napisane”. “Da će se time riješiti problem hrvatskog stočarstva, u ovom trenutku sumnjam. Ovogodišnja suša jedna je od najvećih u posljednjih 500 godina u Europi”, rekao je.

Kako kaže Kuterovac, ne očekuje puno od Vladinih mjera. “Vlada mora pod hitno urediti tržište. Transparentnost, tržišta, ugovorni odnosi… ako se to ne riješi, najslabija karika uvijek trpi, a to smo mi proizvođači. Mi imamo najnižu cijenu svinjetine u EU, a uvozimo svinjetinu iz Njemačke. Pa tko je tu lud? Svi skupa moramo raditi na tome da podržimo domaću proizvodnju. Strateška odluka Vlade mora biti da primijeni strateške mjere, a ne ove kratkoročne”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...