U Hrvatskoj je 73 tisuće onih koji žele raditi, ali ne traže posao

U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine bilo milijun i 709 tisuća zaposlenih, dok je nezaposlenih bilo 134 tisuće, pa stopa anketne nezaposlenosti iznosi 7.3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku iz ankete o radnoj snazi.

Usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih anketom s podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima pokazuje da je u drugom tromjesečju stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija (6.5 posto) bila niža od stope anketne nezaposlenosti (7.3 posto). U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema anketi bio je veći za 22 tisuće od podataka HZZ-a, pokazuju podaci.

Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 134 tisuće nezaposlenih prema anketi o radnoj snazi njih 94 tisuće ili 70.1 posto bilo prijavljeno službi za zapošljavanje, a preostalih 29.9 posto anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje.

Istodobno, od ukupno 112 tisuća registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje njih 18 tisuća ili 15.9 posto nije zadovoljilo međunarodne kriterije nezaposlenosti. Podaci iz ankete pokazuju i da je u drugom tromjesečju u Hrvatskoj bilo tri milijuna i 508 tisuća radno sposobnih stanovnika (starijih od 15 godina) od kojih je 1.7 milijuna zaposlenih, 134 tisuće nezaposlenih i 1.66 milijuna neaktivnih.

Među neaktivnim stanovništvom je 73 tisuće onih koji žele raditi, ali ne traže posao, njih 1.18 milijuna ne žele raditi zbog starosti, bolovanja, školovanja itd. U kategoriji “ostali” je 404 tisuće neaktivnih osoba u dobi od 75 godina i više koje se prema metodologiji ne pita detaljnije o razlozima neaktivnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...