U Njemačkoj se najavljuje nestašica piva. Zadarski Brlog pitali smo imaju li problema s nabavom ugljičnog dioksida: “Ne, čak planiramo i povećanje proizvodnje”

Prema izvješću Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, pivo je peto najčešće konzumirano piće u svijetu.

Možete li zamisliti roštilj s prijateljima, posjet kvartovskog kafiću, opuštanje na plaži ili novogodišnje nazdravljanje bez piva?

Upravo takav scenarij prijeti Nijemcima.

Naime, tamošnjoj industriji pića nedostaje ugljični dioksid.

Generalni direktor Njemačke udruge pivara nedugo je potvrdio da je situacija krajnje zabrinjavajuća.

Razlog tomu je porast cijene plina, kao posljedica rata u Ukrajini. U sljedećih nekoliko tjedana očekuju eskalaciju problema. Hoće li ona polučiti time da će pivovare stati s proizvodnjom, još ne mogu naslutiti, ali se itekako pribojavaju istog.

Na zadarskom području nemamo industrijske pivovare, ali zato imamo vrijedne i prepoznate proizvođače craft piva koje smo kontaktirali kako bismo doznali kakva je situacija s ugljičnim dioksidom na domaćem tržištu. U prijevodu, prijeti li i nama nestašica omiljenog nam osvježavajućeg alkoholnog napitka?

Što se tiče ugljičnog dioksida nismo primijetili da postoje problemi u njegovoj nabavi. U Hrvatskoj imamo domaću proizvodnju, čak i na području Dalmacije, tako da sumnjamo da će biti problema, kažu nam iz Brloga.

Pojašnjenja radi, ugljični dioksid nusprodukt je iz proizvodnje gnojiva koja je u spomenutoj Njemačkog znatno smanjenja uslijed rasta cijena plina.

Kod nas ne samo da piva ne nedostaje, već zadarska zadružna pivovara planira širenje.

Trenutno proizvodimo 100 tisuća litara godišnje. Planiramo rast. Upravo smo u potražnji za proizvodnom halom, kazuju nam iz Brloga i tako donose barem tračak optimističnih vijesti u moru zabrinjavajućih informacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...