Učenici čiste plažu Uskok, događanje pod nazivom “Turizam kakav želimo”

Ususret Svjetskom danu turizma, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru u ponedjeljak, 26. rujna 2022. organizira događanje pod nazivom „Turizam kakav želimo“.

Cilj je ovog događanja, kroz uključivanje različitih dionika, ukazati na važnost primjene načela održivosti u planiranju i razvoju turističke destinacije.

Proslava će započeti čišćenjem plaže Uskok u kojemu će sudjelovati učenici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar. Nakon toga slijedi niz prezentacija rezultata istraživanja  provedenih na području Grada Zadra i Ravnih kotara. Pritom će učenici iste škole prezentirati rezultate istraživanja „Zadovoljstvo lokalnog stanovništva razvojem i utjecajem turizma u gradu Zadru“, dok će nastavnici s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti prezentirati rezultate fokus grupa provedenih u Ravnim kotarima s različitim dionicama, te će predstaviti strateški okvir, akcijski plan i smjernice za razvoj održivog razvoja turizma tog područja.

Glavna aktivnost u okviru ovog događanja bit će okrugli stol na temu „Turizam kakav želimo“, na kojemu će vrijedne uvide u temu dati niz eksperata koji predstavljaju dio lanca vrijednosti u turizmu Zadarske županije – Tomislav Fain (Udruženje hrvatskih putničkih agencija), Mihaela Kadija (Turistička zajednica Zadarske županije), Danijel Katičin (Park prirode Vransko jezero), Meri Matešić-Sičić (Turisthotel d.d.) te Rebeka Pevec (Zadar Cruise Port – Putnička luka Gaženica), a moderirat će ga izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić (Sveučilište u Zadru).

Svjetski dan turizma održava se 27. rujna svake godine još od 1980. godine. Taj datum obilježava godišnjicu usvajanja Statuta Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u 1970. godine, čime je utrt put osnivanju organizacije pet godina kasnije, čiji je pridruženi član i Sveučilište u Zadru.

„Turizam kakav želimo“ je događanje koje je organizirano u okviru projekta “Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW), koji je sufinanciran u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020., na kojemu je Sveučilište u Zadru jedan od projektnih partnera. Projekt je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu prema načelima pametne specijalizacije. Temelji se na istraživanju načina života kao spoja materijalne, nematerijalne, kulturne i prirodne baštine u suradnji sa znanstvenicima i lokalnom zajednicom kao velikim izvorom znanja.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...