Veća osnovica već od 1. listopada, ubrzavaju se pregovori; Sindikati traže da plaće prate rast inflacije

Sindikati javnih službi potvrdili su nakon završetka razgovora da će se pregovori o kolektivnom ugovoru ubrzati i već bi slijedeći tjedan trebali imati “ponudu Vlade na stolu”, javila je za Dnevnik HRT-a u podne Silvana Skočajić. Tada će, kažu – i oni otkriti svoje karte. Zasad samo kažu kako traže da njihove plaće prate i rast inflacije tj. rast plaća realnog sektora. Otkrili su da bi trebali početi i pregovori za TKU osnovicu plaće za iduću godinu.

– Ubrzanje pregovora mora ići kako bi rast osnovice zaposlenici u javnom sektoru imali već s 1. listopada. Također u pregovorima nećemo obuhvatiti samo, zaostatak odnosno razliku osnovice za 2022, nego se pregovara i o rastu osnovice za 2023., izjavila je predsjednica sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak poručio je uoči pregovora o povećanju plaća u javnim službama da bi rast osnovice trebalo pratiti rast inflacije koji je trenutno oko 12 posto te da će takav zahtjev uputiti Vladi.

Za dinamiku pregovora rekao je da će vidjeti tijekom dana, no prvo očekuje pregovore o rastu osnovice za preostala tri, odnosno četiri mjeseca do kraja godine ovisno o dogovoru.

Očekuje i pregovore o osnovici za iduću godinu koja bi, napomenuo je trebala biti dogovorena do donošenja proračuna, odnosno do 15. studenoga.

Upitan za moguće sindikalne akcije ne budu li se pregovori odvijali u željenom smjeru, rekao je kako su one moguće ako Vlada bude otezala s pregovorima i ako se osnovica ne poveća od 1. listopada.

Vlada i reprezentativni sindikati zaključili su 6. svibnja Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama te Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike na određeno vrijeme od četiri godine. Njime su se obvezali da će do kraja rujna pristupiti pregovorima o promjeni visine osnovice za ovu godinu, a u skladu s ekonomskim okolnostima i kretanjima gospodarskih pokazatelja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...