Zadar Organ Festival širi se izvan grada te ovu srijedu dolazi u Bibinje, a dan kasnije u Nin

U srijedu, 14. rujna, Zadar Organ Festival širi svoj program izvan grada Zadra, i to u Bibinje. U tamošnjoj će crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nastupiti renomirani slovački orguljaš Stanislav Šurin. Riječ je o orguljašu koji iza sebe ima bogatu karijeru interpreta, ali i organizatora velikog broja slovačkih glazbenih festivala. Osim tog, Šurin se bavi i kompozicijom, a njegov je opus prepoznat i uključen u suvremeni orguljski repertoar.

Dan nakon nastupa u Bibinjama, u četvrtak 15. rujna, Stanislav Šurin nastupit će i u Ninu u crkvi sv. Anselma. Ulaz na oba koncerta je besplatan, a koncerti započinju u 20 sati.

„Dužnost je svakog orguljaša ozvučiti orgulje na najbolji način. Jedna od mogućnosti kako to učiniti jest odabrati odgovarajući repertoar. Za mene je vrlo važno za koga sviram. Svoje koncerte želim koncipirati tako da publici budu interesantni. Želim imati kontakt sa slušateljima, želim čuti njihov odgovor“ kazao nam je Šurin.

Programi koncerata Stanislava Šurina u Bibinjama i Ninu razlikuju se, i svaki je koncipiran zasebno. Koji je razlog tomu, objasnio nam je on sam:

„Razlog zbog čega se program koji ću svirati u Bibinjama razlikuje od onog u Ninu je, naravno, zbog drugačijih orgulja. Kako ninska crkva sv. Anselma posjeduje male pneumatske orgulje, odlučio sam se za program rane glazbe koji ću obogatiti vlastitim skladbama. To nije baš toliko gizdava glazba u odnosu na raskošnost nekog kasnijeg instrumenta, ali je odgovarajuća upravo stoga što ninske orgulje i nisu previđene za sviranje programa iz 19. i 20. stoljeća.“

Različite orgulje uvjetuju orguljašu i različit repertoar. Svojim su karakteristikama orgulje u Ninu predviđene možda više za liturgiju, a za koncerte, primjerice, raskošne orgulje koje posjeduje zadarska katedrala. Bibinjske su orgulje nešto drukčije od ninskih i pružaju neke druge mogućnosti, a više o tome kazao nam je Šurin:

„Za razliku od orgulja u Ninu, orgulje u bibinjskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije pružaju nešto više mogućnosti. Tamo sam odlučio program započeti baroknom Fantazijom i fugom u g-molu J. S. Bacha, zatim ću odsvirati nekoliko vlastitih skladbi, a koncert ću zaključiti dvama predivnim romantičkim djelima – suptilnim Preludijem, fugom i varijacijama C. Francka i Gotičkom suitom L. Boëllmanna, završavajući impresivnom Toccatom.“

Kao skladatelj, Šurin je napisao niz sakralnih i svjetovnih skladbi, a mnoga su mu djela međunarodno prepoznata i nagrađivana. Na koncertu u Ninu i Bibinjama, izvest će čak tri skladbe iz vlastita opusa za koje kaže:

„Te je skladbe moguće svirati na bilo kojim orguljama. Modalni preludij (1998.) je poprilično star i napisan je originalno kao skladba za klavir. Nostalgiju sam skladao za svoju kćer, isto zapravo u klavirskom aranžmanu. Unatoč tome, oba djela zvuče odlično u obradi za orgulje, a možda čak i bolje nego kad ih sviram na klaviru. Fanfare su također transkribirane za orgulje, a originalno sam ih napisao za limene puhače, orgulje i timpane.“

S obzirom na to da su orgulje instrument zaista velikih mogućnosti i raskošna zvuka koji kombinira glazbala gotovo cijelog orkestra, nije neobično naići na orguljaše koji su istovremeno i skladatelji. Ono što ih razlikuje često je poriv za skladanjem, unikatan i osoban. Što je njega potaknulo da sklada, Stanislav Šurin objasnio je u nekoliko riječi:

„Pišem samo onda kad osjetim potrebu izraziti se na taj način, jer mi u tom trenutku ni riječi, a niti djela drugih skladatelja nisu dovoljna. Završiti neku skladbu i čuti je u izvedbi raznih ansambala za mene je jedno od najboljih iskustava. Time zapravo obogaćujem svoje zvanje interpreta.“

Za kraj razgovora sa Stanislavom Šurinom, orguljaš se obratio i svojoj hrvatskoj publici:

„Samo bih želio poručiti neka otvore svoja srca i opuste se uz zvuke orgulja.“

Pokrovitelji 4. Zadar Organ Festivala su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar, Zadarska županija, TZ Grada Zadra, TZ Zadarske županije, Austrijski kulturni forum, a koncerti su organizirani u suradnji sa Zadarskom nadbiskupijom, crkvom Uznesenja BDM u Bibinjama, crkvom sv. Anselma u Ninu, Župnim uredom katedrale sv. Stošije, Koncertnim uredom Zadar i orguljskom radionicom Mixtuur Orgels. Sve sponzore ZOF-a, kao i više o ovogodišnjem programu, pronađite na službenim stranicama festivala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...