Zadarski arheolozi pronašli konjsku glavu staru 17 tisuća godina: “Iščekujemo vaše prijedloge za ime”

Povijest pokrivena zemljom skriva brojne tajne, a zadarski su arheolozi na pragu jednog, po svemu sudeći nevjerojatnog otkrića!

Na službenoj facebook stranici projekta EpiC – Epigravetijenske zajednice sjeverne Dalmacije objavili su više o svom pronalasku:

– Možda je kišna nedjelja, ali ekipu niti to ne može zaustaviti. Iako se činilo da ćemo ostati na toplom i suhom, i baviti se administrativnim dijelom arheologije, znatiželja nam nije dala mira. Pri kraju radnog dana ukazao nam se, prema našoj slobodnoj procjeni, jednorog. Čekamo kolegu Radovića da nalaz potvrdi. Šalu na stranu, riječ je o konju starom čak 17000 godina! . Nestrpljivo iščekujemo vaše prijedloge za ime – poručili su zadarski arheolozi.

– Pronašli smo konjoliku glavu i sada čekamo potvrdu drugih kolega znanstvenika je li riječ o vrsti konja koja je davno izumrla ili se radi o ostacima divljeg konja. Osim toga pronašli smo i tragove vatrišta te ostatke lovačkoga pribora što je i uobičajeno za to doba – izjavio je za Hrt voditelj istraživanja Dario Vujević s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Kako je riječ o sloju zemlje koji seže u razdoblje starije od 17 tisuća godina, te se podudara sa zadnjim ledenim dobom, očito je da i životinjski ostaci potječu iz tog razdoblja, prenosi Morski hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...