Zadrani bolji od igrača SC Derbyja; Momčad s tribina bodrilo dvije tisuća navijača

U fantastičnoj, pravoj zadarskoj atmosferi, pred više od 2000 navijača u Dvorani Krešimira Ćosića, košarkaši Zadra večeras su u prvom kolu nove sezone AdmiralBet ABA lige deklariali Studentski Centar i slavili rezultatom 96:67.

Bila je to uistinu sjajna predstava momčadi Danijela Jusupa u oba smjera, kako obrambenom, tako i napadačkom, a posebno je imoresivna bila uloga Luke Božića, autora 30 poena, 13 skokova i 7 asistencija (valorizacija 48).

Fantastičnu prvu četvrtinu odigrali su Zadrani na krilima Luke Božića koji je bio nerješiva enigma za goste. U prvih 10 minuta postigao je 12 poena uz 6 skokova i predvodio “bijele” do odlaska na dvocifrenu prednost. Iako je nakon pet minuta igre rezultat bio 10:7, sljedećih pet Zadrani su odigrali furiozno. Na prvom intervalu na semaforu je svijetlilo velikih +17, 25:8, što će reći da je i zadarska obrana bila na iznimno visokoj razini. Gosti, pak, posve indisponirani, sa tek tri ubačaja iz igre.

U drugoj dionici Amerikanci McGee i Jackson malo su probudili crnogorsku momčad. Zaostatak je smanjen, ali je do poluvremena i dalje ostao dvoznamenkast. Uz Božića i Ramljaka, dobru dionicu kod Zadra odigrao je Lakić, a novopridošli Amerikanac Davis dvaput je poentirao u kontranapadu. Ipak, zahvaljujući svojim strancima gosti su na veliki odmor otišli s prihvatljviih -13, 41:28.

A onda je početkom nastavka Zadar ponovno ubacio u onu brzinu u kojoj je bio u drugoj polovici prve četvrtine. I odjurio preko 20 razlike. Sjajnu dionicu odigrao je Dario Drežnjak, koji je vezao osam poena (dvije trice), nadovezali su se Ramljak i Božić i na sredini treće dionice Zadar je poveo +23, 56:33. Reakcija gostiju stigla je nešto kasnije, kada su serijom 11-0 smanjili na -12 (60:48), ali je u pravom trenutku Žganec pogodio tricu pa Čampara dvicu za +17 na kraju treće četvrtine, 65:48.

I još jednom je SC Derby smogao snage da dođe na -11 (70:59) sedam minuta prije kraja, ali onda kao da je Zadranima napokon dosadila ta igra mačke i miša i odlučili su definitivno prelomiti utakmicu. Pri rezultatu 72:61 Božić i Jordano su u svega malo više od 60 sekundi napravili seriju 11-0 za novi bijeg na +22, 83:61. Prvi je vezao tricu pa dvicu, drugi dvije trice i pet minuta prije kraja postalo je konačno jasno da prvi ovosezonski ABA ligaški bodovi ostanu u Zadru.

Pokazali smo želju za pobjedom. Bili smo nestrpljivi kad će utakmica početi i to se jasno vidjelo na nama. Već u prvoj četvrtini smo dosta dobro obrambeno stajali na parketu. Dosta smo dobro trčali ali bilo je i nekih padova u igri. Pogotovo kad smo stali trčati i kad smo počeli igrati pet na pet. Derby je jedna sjajna šuterska ekipa koja može u trenutku okrenuti utakmicu. Ramljak je odigrao sjajnu obranu na Mcgeeju i on je morao uzimati jako teške šutove. Rekao sam svojim igračima da uzimaju šutova pa makar i upetoj sekundi utakmice jer za dobiti utakmicu treba pogoditi i neki šut za tri poena. Veseli me dobro raspoloženje unutar ekipe što u konačnici rezultira ovim što smo vidjeli na parketu. Podrška je bila sjajna i mislim da su gledatelji bili zadovoljni s prikazanim – rekao je Danijel Jusup, trener Zadra.

S druge strane, jako malo razloga za zadovoljstvo imao gostujući trener Andrej Žakelj.

Imali su više energije nego mi. Mi nismo bili na energetskom nivou na kojem smo trebali biti i kako smo se dogovorili. Počeli smo jako loše. Bila je to katastrofalna prva četvrtina nakon koje smo se vraćali. Probali smo nešto u trećoj ali onda kroz umor više nismo stigli. Ima puno stvari s kojima ja kao trener nisam zadovoljan i tu ne pričam samo o košarci. To je između nas i siguran sam da ćemo u narednim mečevima izgledati bolje– rekao je Žakelj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...