Započeo volonterski program “Solidarnost za prirodnu baštinu” Europskih snaga solidarnosti

Volonterski tim od 11 volontera  iz Belgije i Hrvatske tijekom ovog i sljedećeg tjedna svoje vrijeme nesebično ulaže u Parku prirode Vransko jezero.

Kroz obnovu suhozida najvećeg maslinika Dalmacije, restauraciju poplavnih livada i uređenje počne staze u Ornitološkom rezervatu volonteri i volonterke će naučiti tradicionalno znanje, te kroz neformalno učenje  izgraditi kulturnu i biološku raznolikost Parka prirode Vransko jezero. Program se provodi u suradnji s udrugom Biom koja je organicija voditelj. Prijenos tradicijskog znanja izgradnje suhozida u prvom tjednu programa osigurava udruga Dragodid.

Prenosimo njihove prve dojmove nakon početka programa…

”Kroz 2 tjedna volontiranja na Vranskom jezeru baviti ćemo se obnovom suhozida i obnovom poplavnih staništa. Ovo prelijepo područje čini nas uzbuđenim da radimo ovdje. Prije nekoliko dana stigli smo u Hrvatsku i nakon dugog dana putovanja smjestili se u obližnji kamp. Jučer smo se igrali da se bolje upoznamo, imali smo kratku vođenu turu na jezeru i upoznavanje sa suhozidom. Započeli smo s volonterskim radom i rekonstruirali smo dio suhozida. Bilo je prilično izazovno i vruće, ali zadovoljavajuće! Poslije smo otišli kajakom rashladiti se. Veselimo se narednim danima!”

Što su Europske snage solidarnosti?

ESS je program Europske komisije koji pruža priliku mladima da doprinose društvu, volontiraju i rade za opće dobro i iskazuju solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju te da istovremeno stječu neprocjenjivo iskustvo i razvijaju svoje vještine.

Projekti volontiranja odgovaraju na društvene potrebe i jačaju lokalne zajednice, a istovremeno pružaju i mogućnost neformalnog i interkulturnog učenja te razvoja osobnih i profesionalnih vještina.

Ako ste mlada osoba koja traži iskustvo volontiranja i želi biti pokretač promjene u svojoj zajednici, ili ako ste organizacija koja želi privući mlade da se uključe u vaše aktivnosti za jačanje solidarnosti, onda su Europske snage solidarnosti pravi program za vas.

Više možete doznati na ovoj poveznici.

Program je financiran sredstvima  Europske unije iz programa Europskih snaga solidarnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...