Zubčić: “HDZ Centar za mlade vidi kao još jedno sredstvo preko kojeg će određivati tko je poželjan, a tko ne”

Predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić, obratio se priopćenjem o Centru za mlade koje prenosi u cijelosti.

Ono što HDZ pokušava napraviti od budućeg Centra, smatra, je da u svoje ruke uzme još jedno sredstvo preko kojeg će moći određivati tko je to iz civilnog i kulturnog sektora poželjan, a tko ne.

“Što to Dukić, Bušić i Čurković izbjegavaju reći o Centru za mlade?

Još iz vremena dok sam bio član Savjeta mladih slušam o Centru za mlade i sad kad je pred realizaciju gradonačelnik i HDZ rade veliku grešku ne pristajući na sudioničko upravljanje.

Važno je da naši sugrađani razumiju što je to sudioničko upravljanje.

“Koncept sudioničkog upravljanja možemo definirati kao dijeljenje odgovornosti u upravljanju između različitih dionika koji imaju ulogu u onom što se događa’. Dionici mogu biti lokalna admi­nistracija, javne institucije, nevladine organizacije, civilne inicijati­ve, predstavnici lokalne zajednice, umjetnici i drugi. Sudionički model upravljanja podrazumijeva proces davanja ovlasti i osnaživanja svih uključenih za zajedničko donošenje odluka, gdje dakle odluke neće donositi pojedinac nego kolektiv.

Zašto je sudioničko upravljanje važno?

Važno je kako bi udruge mladih, kulturne udruge i cijeli civilni i kulturni sektor mogao kreirati sadržaj prema publici. Važno je zato što sudioničko upravljanje jača ulogu civilnog sektora u društvu, a nema razvijenog društva bez snažnog i samostalnog civilnog sektora!

Koji je argument Dukiću i pročelnici Bušić za neprovođenje ovog modela?

Argument im je da je civilni sektor u Zadru preslab da bi se u ovom trenu išlo na sudioničko upravljanje. Dijelom su u pravu, ali zaboravljaju čija je to uglavnom krivica. Naime, HDZ sustavno posljednjih 30 godina u ovom gradu guši civilni sektor i ne pruža im institucionalni okvir za djelovanje. Naravno, ljudi iz civilnog sektora su trebali biti uporniji u svom opstajanju, ali ih ne možemo kriviti kad vidimo što je Grad Zadar napravio Zadru snova ili Šigureci. Da, trebali su, koristeći i neke europske mehanizme, zaobići taj pritisak koji dolazi od lokalne vlasti odnosno HDZ-a.

Gdje je ključan problem?

Kao ključan problem vidim što HDZ, a i neki drugi politički akteri civilni i kulturni sektor vide isključivo u službi vlasti i kao izvršitelje njihovih naloga. Takav stav vodi polako, ali sigurno u društvenu smrt. Jer civilni sektor treba biti upravo suprotno. Treba biti slobodan od političkih pritiska i treba imati mogućnost na zdravu i argumentiranu kritiku kroz svoj rad, kulturne i umjetničke manifestacije. I svi mi, kao dionici politike, moramo biti spremni za tu kritiku i baš mi im moramo osigurati prostor za djelovanje pa i putem ovog Centra koji se treba otvoriti. Oni trebaju biti uključeni u odlučivanje o radu i sadržaju budućeg Centra.

Upravo su na to upozorile vijećnice i vijećnici na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Ono što HDZ pokušava napraviti od budućeg Centra je da u svoje ruke uzme još jedno sredstvo preko kojeg će moći određivati tko je to iz civilnog i kulturnog sektora poželjan, a tko ne. Zato odbijaju sudioničko upravljanje ustanovama.

Zato gradonačelniče Dukić i pročelnice Bušić morate razumjeti da nitko od nas nije protiv Centra, dapače, mi smo za Centar u kojem će o sadržaju odlučivati oni koji ga i kreiraju. Vaše izvrtanja teza neće sakriti vaše stvarne namjere jer ste danas samo govorili o fizičkom prostoru, a o načinu odlučivanja o sadržaju niste rekli ni slova. Sam prostor bez strukturne Institucionalne podrške ne znači ništa.

Stoga, predložite odluku o osnivanju na temelju sudioničkog upravljanja, što je i preporuka Vijeća Europe,  i projekt će živjeti ljepše i kvalitetnije nego što ste zamislili.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...