Župan Longin učenicima: “Nemojte igrati igrice, čitajte knjige, boravite u prirodi, budite pošteni i marljivi”

Župan Božidar Longin sutra će povodom početka nove školske godine posjetiti osnovnu školu u Polači.

Nešto ranije, putem službene stranice Zadarske županije, uputio je pismo svim učenicima, učiteljima i profesorima.

Pismo prenosimo u cijelosti…

“Drage učenice i učenici,

na početku smo još jedne školske godine. Nakon dviju teških pandemijskih godina, ova školska godina počinje, nazovimo to tako, normalno.

Izazov koji je pandemija koronavirusne bolesti stavila pred sve nas odradili smo uspješno. Svima je bilo teško, osobito onima koji rade u zdravstvenom sustavu, no čini mi se da ie baš vama, dieci i mladima, vjerojatno bilo najteže. Bili ste zarobljeni ispred ekrana ne zato što ste to željeli, već zato što ste morali. Ipak, uspjeli ste odraditi sve školske obveze i nastaviti svoje školovanje. Bravo!

Sada se vraćate u učionice. Znam, praznika nikada dovoljno, vratiti se ranom ustajanju, učenju, pisanju domaćih zadata, ispitima itd. nije lako. Ipak, vjerujem da ste se možda i pomalo zaželjeli svojih prijatelja, možda i onih među svojim učiteljima koji su vam posebno dragi. Sigurno,ste već tisuću puta čuli onu staru izreku koja govori da je od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba i jednako tako tisuću puta pomislili kako mi odrasli nemamo pojma. I to ie potpuno normalna reakcija, no pričekajte još malo i shvatit ćete kako smo bili u pravu. Djetinjstvo je vrijeme koje nosi samo slatke brige, a svijet odraslih je pun nekih velikih, teških, životnih briga i problema.

Zato vas pozivam da budete pametni i iskoristite vrijeme školovanja na najbolji mogući način. Poslušajte svoje učitelje i profesore, propitkujte ih, ne ustručavajte se biti znatiželjni, uvijek tražite više, oni su ovdje zbog vas.

Znam da ste vi generacije novih tehnologija, no budite oprezni u njihovu korištenju. Ne dopustite da one zavladaju vama, držite “konce u svojim rukama”. U vašim godinama formira se kritičko mišljenje, stvaraju se temelji životnih stavova, uče prave vrijednosti. Nemojte propustiti te formativne godine puneći svoje male i mlade glave besmislenim i ispraznim mrežnim sadržajima te igrajući igrice. Ne zaboravite dobru staru knjigu, čitajte što više jer čitanje, osim što može biti izuzetno zabavno, donosi pregršt informacija, potiče maštu i bogati vaš rječnik, uči vas gramatici i pravopisu i otvara vam mnoge nove svjetove.

Budite fizički aktivni; bavite se sportom, šetajte, planinarite, potaknite svoje roditelje da odu s vama u prirodu; u našoj županiji ona je vrlo lijepa i raznolika. Mi odrasli imamo zadaću uložiti što više u vaše obrazovanje, ali i odgoj, jer to je najbolji ulog u budućnost naše Domovine. Vi, pak, trebate biti odgovorni, pošteni i marljivi te se potruditi usvojiti što više znanja, vještina i pravih moralnih vrijednosti kako biste imali sretan i uspješan život.

Svima vama, osobito prvašićima koji prvi put ulaze u školske klupe, ali i svim vašim učiteljima i profesorima želim uspješnu, zabavnu i veseljem ispunjenu školsku godinu 2022./2023. Sretno!”, napisao je župan Longin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...