24 Zadrana proizvodit će vlastitu električnu energiju od Sunca, investicija će im se isplatiti za četiri godine

Na Javni poziv za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području Zadarske županije za 2022. godinu pristiglo je 29 prijava za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju.

U skladu s odredbama javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 24 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 636.340,12 kuna.

Pozitivno ocijenjeni prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40% prihvatljivih troškova ulaganja, maksimalno do 35.000 kuna (s PDV-om) po kućanstvu.

Sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju omogućiti će građanima kraći rok povrata investicije. Uz županijsku potporu od 40 posto (do 35.000 kuna) izgradnja sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima trebala bi se isplatiti već nakon četiri godine.

U Europskoj uniji se proizvodi pet posto energije od Sunca, a u Hrvatskoj samo 0,5 posto. Solarna električna energija ima najveće potencijale od svih obnovljivih izvora. Ekološki je čista, kod proizvodnje i uporabe, a razvijena su i rješenja recikliranja panela. Nakon početne investicije troškovi održavanja solarne elektrane izuzetno su niski.

Osim toga, fotonaponski uređaji rade minimalno 20 godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...