APSURD PREUSTROJA U selu koje broji 14 stalnih stanovnika, jedni će dobiti asfalt, drugi pak ne! Kutija: “Obavijestio sam načelnika u prosincu”, Juko: “Proračun se ne planira na kraju godine”

Iz malog sela Kunovac Kupirovački u sklopu Općine Gračac dolazi priča o apsurdu ustroja unutar jedinica lokalne samouprave.

‘Ping Pong’ igra nije rijetkost na hrvatskoj političkoj sceni, pa tako nije izostala ni u ovoj priči.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Zadarske županije i načelnik Općine nisu suglasni po pitanju tko treba dovršiti započete radove.

Slikovito ćemo objasniti problematiku i paradoks cijele priče.

U selu koje broji 14 stalnih stanovnika i desetak povremenih, jedni će dobiti asfalt, drugi pak ne!

Kako?

U dužini od 2 kilometra i 150 metara strojevi su skinuli stari sloj asfalta i pripremili teren za postavljanje novog. Dalje ne idu. A ostalo je tek 600 metara do kraja.

Ravnatelj županijskih cesta Brano Kutija kaže nam da je njegovih kilometar i 900 metara ceste, a da je ostatak općinski. S druge strane, na znaku koji je postavljen i na kojem piše “županijska cesta” stoji 2 kilometra i 700 metara. Kada se cesta održava ili čisti, onda nema problema. Sada, kada je treba asfaltirati, otvorilo se pitanje nadležnosti, kaže nam naš sugovornik.

Mještani su prosvjedovali. Traže da se projekt koji s izgradnjom mostova i postavljanjem budućeg asfalta teži 3 i pol milijuna kuna odradi do kraja.

Po našim projekcijama trebalo bi uložiti još kakvih 200, 240 tisuća kuna, kaže nam Kunovčanin.

Svaka cesta ima svoju dužinu, od točke A do toče B. U ovom slučaju govorimo o kilometar i 900 i nešto sitno metara kojim upravljamo. Točno, nekada je bilo 600, 700 metara više, ali po zadnjoj odluci ministra iz veljače to je izmijenjeno. Dakle, rađena je dokumentacija sanacije po toj dužini. Načelnika Općine Gračac uredno smo obavijestili o tome u prosincu prošle godine, odgovara nam Branko Kutija.

Načelnik Gračaca Robert Juko ne odbacuje navedene tvrdnje, ali kazuje kako je obavijest stigla prekasno da bi se projekt eventualno uvrstio u proračunska sredstva.

Da se razumijemo, cesta u Kunovcu je jedna od boljih u našoj općini. Imamo 38 naselja, znate koliko je samo stvari prioritetnije od toga? Veličinom smo ogroman kraj, samo s BiH imamo granicu u duljini od 47 kilometara. U zadnjih osam godina asfaltirano je više nego u svih 30. Ne vidim u čemu je problem, iako mi je žao da je ispalo tako. U ovoj godini nismo planirali spomenute radove. Pitao sam gospodina Kutiju zašto se nismo usuglasili prije planiranja proračuna, a on mi je na to odgovorio kako smo primili obavijest u prosincu. Sredstva se za tekuću planiraju daleko prije prosinca, kazao nam je Juko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...