Broj nezakonitih ulazaka u Europsku uniju ove se godine povećao za 70 posto

Broj nezakonitih ulazaka u Europsku uniju porastao je između siječnja i rujna za 70 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. dosegnuvši najvišu razinu od 2016., priopćila je danas Europska agencija za graničnu i obalnu stražu Frontex.

Kako navodi agencija, 228.240 ilegalnih ulazaka prijavljeno je u prvih devet mjeseci ove godine, od kojih 33.380 u rujnu.

Zapadnobalkanska ruta i dalje se najčešće koristi, njome je u prvih devet mjeseci ušlo 106.396 migranata, što je za 170 posto više nego u istom razdoblju lani, navodi agencija u priopćenju.

Najviše sirijskih, afganistanskih i turskih migranata

Tom rutom većinom se koriste sirijski, afganistanski i turski migranti. Broj migranata koji dolaze istočnomediteranskom rutom porastao je u istom razdoblju za 118 posto, a srednjomediteranskom za 42 posto.

Broj ilegalnih ulazaka pao je za više od 30 posto na istočnoj granici EU i na zapadnomediteranskoj ruti, navodi Frontex.

Broj odlazaka iz EU u Veliku Britaniju porastao je za 68 posto, na 52.720, u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2021.

Više od 11 milijuna ukrajinskih državljana ušlo je u EU od početka rata u Ukrajini, dodaje agencija napominjući da se dobar dio njih vratio u domovinu, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...