Butković optimističan: “Gospodarski rast Hrvatske 2023. mogao bi biti iznad prosjeka EU”

U emisiji “A sada Vlada” na HRT-u, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da vjeruje u dogovor Vlade i sindikata “idućega tjedna”, dodajući “da nije vrijeme za štrajkove”.

Također, kaže da se Vlada uspješno nosi s velikim izazovima posljednjih šest godina.

Prognozira da će rast hrvatskog gospodarstva u 2023., kao i u prošloj godini, biti veći od prosjeka EU-a. Naglašava da “neće dozvoliti značajne i veće udare” vezano uz cijene energenata.

Premijer Andrej Plenković u utorak je podnio godišnje izvješće o radu Vlade u Saboru. Previđa se gospodarski rast oko 6%, nastavak s mjerama pomoći prema građanima i poduzetništvu. Na Vladi je danas poslijepodne rebalans proračuna, a govorit će se i o projekcijama za iduće godine.

– Iza nas je vrlo izazovna godina, mi smo prošle godine ostvarili treći rast u Europskoj uniji i zbog rasta od 10,2%, smo donijeli dva paketa, ukupne vrijednosti 26 milijardi kuna. Poglavito da ovu energetsku krizu što bolje prođemo, Vlada je učinila jako puno. Rast gospodarstva ove godine, kao što je rekao premijer, ovo je “godina isporuke”. Otvorili smo Pelješki most, a 1.1.2023. ulazimo u eurozonu i Schengen, rekao je u emisiji “A sada Vlada” Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

“Situacija je dobra”

Dodaje da se radi o velikim pomacima dodajući da na raspolaganju imaju paket od 25 milijardi eura iz Nacionalnog programa otpornosti i nove financijske omotnice.

– Osiguravamo reformski dio te nastavak ulaganja. To otvara mogućnosti da gospodarski rast i 2023. bude iznad prosjeka EU-a. Situacija je dobra, dodaje ministar ističući da se Vlada nosi s velikim krizama u zadnjih šest godina.

– Hrvatska je u odnosu na druge zemlje EU puno uspješnija, smatra.

Cijena energenata

Vlada je odredila najviše maloprodajne cijene određenih proizvoda, kao i cijenu benzina i dizela, no svi se pitaju koliko još postoji prostora za takve intervencije.

– Cijena goriva na mediteranskom tržištu ne ide nam u prilog, u ljetnim je mjesecima situacija bila puno bolja. Treba reći da cijene plina na tržištu padaju. Cijene su riješene za građanstvo do 1. travnja 2023., međutim za poduzetništvo se traži rješenje na nivou EU-a. Imamo još prostora, primjerice kod trošarina, pratimo situaciju. Nećemo dozvoliti da se događaju značajni i veći udari, uvjerava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...