Do kraja siječnja zabranjen izvoz peleta i oblovina iz BiH

Vijeće ministara BiH produljilo je do kraja siječnja 2023. zabranu izvoza više drvnih sortimenata, uključujući i pelete za grijanje, budući da ranije mjere nisu urodile padom cijena tih proizvoda na domaćem tržištu, priopćeno je danas nakon izvanredne telefonske sjednice, prenosi Index.

Zabrana izvoza odnosi se na čak 12 vrsta šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta. Ta odluka uključuje oblovinu i pelete od drveta, čime se žele spriječiti nestašice i ublažiti posljedice za stanovništvo i gospodarstvo, izazvane rastom cijena i krizom na svjetskom tržištu energenata, navedeno je u priopćenju Vijeća ministara.

Cijena drvenih peleta za grijanje trenutno iznosi oko 350 eura

Golemi rast cijena određenih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta nije utemeljen na realnim troškovima njihove proizvodnje, nego se cijena formira na osnovu kretanja cijena na međunarodnom tržištu, a to građani i gospodarstvo u BiH ne mogu podnijeti.

U dva navrata vlasti BiH su već ranije donosile odluku o privremenom ograničenju izvoza proizvoda od drveta i peleta, no imale su ograničeni učinak. Trenutno cijena drvenih peleta za grijanje iznosi oko 350 eura, a dosezala je i do 500 eura po toni. Prije poskupljenja, tona peleta je iznosila oko 150 eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...