DZS o padu broja katolika na Popisu: “Građani nisu detaljno pročitali upute”

Državni zavod za statistiku danas je na konferenciji za medije pojasnio konačne rezultate Popisa 2021. o broju kršćana. Istaknuli su da se velika većina “ostalih kršćana” izjasnila da pripada Katoličkoj crkvi, a jedna od dužnosnica DZS-a rekla je da su se ispitanici koji su se samopopisivali očigledno žurili ispunjavajući upitnik i nisu detaljno pročitali što piše u metodološkim pojašnjenjima, prenosi HRT.

Dubravka Rogić-Hadžalić, načelnica sektora demografskih i društvenih statistika, rekla je da su u odnosu na popis 2011. godine imali drugačiju metodu popisivanja. Navela je da su dvije trećine ispitanika koji su bili u kategorijama ostali kršćani i vjernici samopopisali (CAWI), dok su jedna trećinu popisali popisivači (CAPI).

“To je očigledno znatno utjecalo i na strukturu odgovora koje smo dobili”, dodala je.

Rogić-Hadžalić rekla je da je druga razlika u odnosu na popis 2011. ta da su pored pitanja “vjera” uveli pitanje “vjerska zajednica”.

“Što mi možemo pretpostaviti da se dogodilo? Možemo pretpostaviti da se tijekom CAWI popisivanja – a 44 posto građana se CAWI popisalo – ispitanici su se očigledno žurili ispunjavajući upitnik i nisu detaljno pročitali što piše u metodološkim pojašnjenjima”, rekla je Rogić-Hadžalić, prenosi HRT.

“U 79 posto slučajeva građani su se izjasnili kao katolici”
Glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković je navela da je prema vjerskoj pripadnosti u RH katolika 78,97 posto, pravoslavaca 3,32 posto, muslimana 1,32 posto, osoba koje nisu vjernici 4,71 posto, te da se 1,72 posto osoba nije se željelo izjasniti.

“Ono što je izazvalo najviše reakcija je broj ostalih kršćana od 186.960 osoba i broj osoba koje su ušle u kategoriju ostale religije, pokreti i svjetonazori, njih 37.066”, rekla je Brković.

Navedeno je da se od tih 186.960 ostalih kršćana, ili 4,82 posto, 180.368 osoba izjasnilo kršćanima, a od njih se pak 157.388 osoba na pripadnost o vjerskoj zajednici izjasnilo da pripada Katoličkoj crkvi.

“Ono što mi hoćemo reći je da su se građani izjasnili u 79 posto slučajeva kao katolici”, rekao je Damir Plesac, glavni koordinator Popisa stanovištva.

“A 180 tisuća njih izjavilo se da su kršćani, ali su na drugo pitanje o vjerskim zajednicama odgovorili ono što su odgovorili. Neki su odgovorili da su pripadnici Katoličke vrkve, neki Pravoslavne i tako dalje. Što ne znači da ima 83 posto osoba koje su pripadnici Katoličke crkve jer postoji i modalitet odgovora da se oni ili ne žele izjasniti ili da nisu pripadnici nikakve crkve. Što znači, vi možete biti katolik, ali ne morate biti pripadnik Katoličke crkve”, dodao je, prenosi HRT.

Plesac je na primjedbe novinara o upitnosti takve metodologije odgovorio da miješaju dva pitanja – o vjeri i vjerskoj zajednici.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...