Europol uhitio Hrvata koji je glumio da je švicarski investitor pa varao Nijemce. Ukrao najmanje 5 milijuna kuna

Europol je objavio da je 6. listopada na Tenerifima u Španjolskoj u sklopu složene istrage i akcije koja uključuje četiri zemlje došlo do uhićenja prevaranta, prenosi Index.

Navode da je osumnjičenik 50-godišnji Hrvat koji je bio na čelu opsežne i višeslojne sheme prevare ulaganja kojom je od nesuđenih ulagača izvukao najmanje pet milijuna eura. Hrvat je varao na investicijama.

Do sada je identificirano više od 70 žrtava iz Njemačke. Ovo uhićenje uslijedilo je nakon složene istrage koju je u prosincu 2019. pokrenula njemačka policijska uprava u Ludwigsburgu uz potporu Europola.

Akcija je rezultirala uhićenjem osobe koju Europol smatra da je umiješana u brojne slučajeve visokog profila diljem Europe. Europol navodi da je zbog ovog slučaja došlo do pretraga 37 nekretnina u Europi – 18 u Njemačkoj, 12 u Nizozemskoj, četiri u Španjolskoj i tri u Mađarskoj.

Hrvat glumio investitora iz Švicarske

Europol navodi da je hrvatski državljanin glumio investitora iz Švicarske te da se predstavljao kao zaposlenik investicijske ženevske kompanije. Svoje žrtve je uvjeravao da životne ušteđevine ulože u lukrativni biznis. Da ne posumnjaju da je prevarant, napravio je lažnu internetsku stranicu koja je izgledala skoro kao prava web stranica investicijske kompanije.

Kako bi ih prevario, žrtvama je pokazivao i razne dokumente iz banke, kao i potvrde osiguravajućih društava. Osumnjičeni im je na koncu sugerirao da uplate transferiraju na bankovne račune pod njegovom kontrolom. Nakon što bi novac sjeo na njegov račun, on bi nestao.

Istražitelji pratili trag novca

Ukradena financijska sredstva prebacivao je iz jedne zemlje u drugu i tako pokušao prikriti ilegalno porijeklo novca. No, istražitelji su vidjeli da trag novca vodi do Turske.

Policijska međunarodna suradnja bila je ključna u ovom slučaju, potvrdio je Europol. Osim toga, da bi se prevarantu ušlo u trag pomoglo je i korištenje sofisticiranih alata. U uhićenju osumnjičenika na Tenerifima sudjelovala je španjolska, njemačka, nizozemska i mađarska policija.

Europol je objavio i upozorenje investitorima te su im rekli da dobro provjere s kim imaju posla prije nego uplate novac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...