Financijska imovina hrvatskih kućanstava premašila 600 milijardi kuna

Ukupna financijska imovina kućanstava na kraju drugog tromjesečja ove godine iznosila je 601 milijardu kuna što je 1,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, dok je u razdoblju od godine dana porasla za 38 milijardi kuna, kaže se u novom Statističkom priopćenju HNB-a o statistici financijskih računa, prenosi N1.

Najveći doprinos rastu financijske imovine dolazi od rasta gotovine i depozita koji čine 49,9 posto ukupne financijske imovine kućanstava.

Financijske obveze kućanstava povećale su se na 164 milijarde kuna, što je porast od 2,4 posto u odnosu na ožujak 2022. Ova kretanja rezultirala su povećanjem financijske netovrijednosti sektora kućanstava na 437 milijardi kuna što je 0,8 posto više nego na kraju ožujka 2022. godine, kažu u HNB-u.

Tako je neto vrijednost sektora kućanstava koja pokazuje trend ubrzanog rasta od drugog tromjesečja 2020. godine ponovno porasla nakon smanjenja u prethodnom tromjesečju. Promatra li se dulji vremenski raspon, u razdoblju od godine dana netovrijednost kućanstava povećala se za 29,1 milijardu kuna, kažu u HNB-u.

Kada je riječ o financijskoj imovini hrvatskoga gospodarstva, ona je na kraju drugoga tromjesečja iznosila 2.851 milijardu kuna što je povećanje od 63,6 milijardi kuna u odnosu na prethodno tromjesečje i za 214,3 milijarde kuna u razdoblju od godine dana.

Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile su 3.005 milijardi kuna i povećane su za 53,1 milijardu kuna u tromjesečju odnosno 187,4 milijardi kuna u razdoblju od godine dana.

U odnosu na BDP financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju drugog tromjesečja ove godine iznosila je 607 posto godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 11,2 postotna boda u tom tromjesečju i smanjenje od 48,5 postotnih bodova u razdoblju od godinu dana.

Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva smanjile su se za 14,9 postotnih bodova u tromjesečju i za 60,7 postotnih bodova u godinu dana te su na kraju drugog tromjesečja 2022. dosegnule razinu od 640 posto godišnjeg BDP-a. Time je nastavljeno smanjivanje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u drugom tromjesečju 2021. godine zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na rast tromjesečnog BDP-a, kažu u HNB-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...