Građani sumnjičavi: “Vjerojatno ima i lift za tu cijenu”; Sanacija skakaonice prelazi milijun kuna, iz Grada doznajemo: “Projekt i troškovnik izradila je tvrtka iz Zagreba 2020.”

Malo koji Zadranin vještinu skoka u more nije brusio na Kolovarama. S godinama i usavršavanjem tehnike, vlastite granice pomicale su se s visinom podesta stare skakaonice na bazenu.

S nje su nastale neke od najljepših fotografija čovjekovog stapanja s morem, a brojni sportski talenti svoju priču vežu upravo uz ovo mjesto.

Vrijeme je učinilo svoje. Impozantna 65-godišnjakinja izložena svim vremenskim uvjetima i nemilosrdnim udarima valova, počela je vidno propadati.

No, vijest da se prepoznatljiv simbol Kolovara napokon obnavlja, iz pozitivne se brzo pretvorila u predmet sumnje u transparentno poslovanje.

Kada smo u srpnju pisali da Grad Zadar traži izvođača za sanaciju tešku 820 tisuća kuna, brojni komentari građana odali su stav javnosti.

“Tolika cijena ne može biti ni da je na vrhu Arnov kip od zlata u prirodnoj veličini”, “Vjerojatno ima i lift za tu cijenu”, “Ne bi da je skakaonica od zlata i da se iz temelja radi”, “Za te novce mogu napraviti 10 novih, ali triba malo i koju kunu u džep stavit”, “Za te pare se može ozidati čitav kompleks”, “Ta cijena je pretjerana. Bar jedno 20 puta”, samo su neki od njih.

Sada, kada je u pregovaračkom postupku tvrtka iz Samobora iskazala interes za odrađivanjem posla, obratili smo se Odjelu za kulturu i sport Grada Zadra.

Ne s formalnim pitanjem, već kao glasnici svih onih Zadrana koji smatraju da je cijena sanacije prenapuhana.

Formulirali smo ga na način da nam se precizira zašto spomenuti radovi dosežu iznos od preko 818 tisuća kuna bez PDV-a, točnije 1.023.106,25 kuna s PDV-om.

– Dokumentacija za nadmetanje je sadržavala i izvedbeni projekt i troškovnik sanacije tvrtke Geoexpert I.G.M. iz Zagreba koja je projekt izradila još krajem 2020. godine. Projektantska procjena troškova sanacije je bila 820.000,00 kuna te je na temelju iste rađena i procjena vrijednosti javne nabave. Na navedeni otvoreni postupak iz srpnja 2022. godine nije došla ni jedna ponuda te je postupak poništen 31. kolovoza 2022. odlukom gradonačelnika, kaže nam pročelnica Dina Bušić te objašnjava kako je došlo do pregovaračkog postupka bez prethodne objave poziva.

Zakon, u ovom slučaju ostavlja mogućnost naručitelju da temeljem Zakona o javnoj nabavi, a ne mijenjajući projektnu dokumentaciju, uvjete nabave i procijenjenu vrijednost nabave, pokrene novi postupak javne nabave male vrijednosti koji se provodi kao pregovarački postupak bez prethodne objave poziva na nadmetanje za dodjelu ugovora o javnoj nabavi. Grad Zadar je uputio ovakav poziv poduzeću MAR d.o.o. iz Samobora i ista je u zakonom propisanom roku dostavila svoju ponudu koji je Grad zaprimio, obradio i dostavio gradonačelniku na donošenje odluke. Odluka, donesena 18. listopada 2022., ima rok počeka radi žalbenog roka od 10 dana, te će postati izvršna 10. studenog 2022. godine te će se prvi radni dan nakon ovog datuma moći potpisati Ugovor, zaključuje Bušić.

Spomenimo, rok završetka izvođenja ugovorenih radova je 90 radnih dana od trenutka uvođenja u posao, a rok završetka izvršenja ugovora 8 mjeseci od potpisa istog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...