Grijanje na drvo i pelete zapravo je štetno za zdravlje?: “Dim ide direktno u susjedne kuće i ulazi unutra čak i kada su prozori zatvoreni”

S porastom cijene plina stanovništvo se okrenulo grijanju na drva kako bi smanjili troškove. No, stručnjaci upozoravaju na rizik koji ovakav način grijanja donosi po zdravlje, klimu i okoliš, piše Agrarheute, prenosi Agroklub.

Spaljivanjem drveta stvara se puno više zagađenja nego sagorijevanjem nafte ili plina, uključujući ugljični monoksid, dušične okside i metan. Razorne posljedice po kvalitetu zraka imaju visoko koncentrirani plinovi i štetne čvrste emisije, kao što je čađa (gar).

“Ništa ne gori prljavije i štetnije po klimu od drveta”, upozorava Achim Dittler, stručnjak za aerosol Tehnološkog instituta. Naglasio je da je najveći problem kada dim ide direktno u susjedne kuće i ulazi unutra čak i kada su prozori zatvoreni.

Fine čvrste čestice su opasnost po zdravlje, jer njihovim udisanjem nastaju brojne bolesti kao što su: rak pluća i druga oboljenja dišnih organa, kardiovaskularne bolesti i dijabetes. On tvrdi da će zbog povećanog grijanja na drva ove zime biti veći broj ljudi koji će se razboljeti.

Potražnja za pećima i sustavima za grijanje na ova dva energenta raste.

Ogrjevno drvo i pelet su u kolovozu koštali gotovo 86 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok su potrošačke cijene tijekom ovog perioda porasle za 7,9 posto.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...