HND neće odustati od traženja istine o Matijanićevoj smrti: od premijera traže Beroševu smjenu i nezavisnu istragu slučaja

HND je u petak poslao premijeru Plenkoviću peticiju koju je potpisalo 4695 građanki i građana. koji su podržali zahtjev HND-a za nezavisnom istragom okolnosti smrti Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr, i smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša, ističe se u priopćenju.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u zahtjevu premijeru Plenkoviću ocijenio je da se ministar Beroš od prvog dana slučaja ponio krajnje neprofesionalno zataškavajući ga.

– Nije se postavio kao osoba koja radi u interesu građana koji ga plaćaju, nego kao zaštitnik sustava koji je odgovoran za smrt našega kolege, a sustav je tu da štiti zdravlje građana, ne da ga ugrožava, dodao je.

Budući da kao predsjednik Vlade odgovarate za rad svojih suradnika, od Vas tražimo da uvažite argumente koji stoje u tekstu peticije, naveo je Zovko, dodavši da HND  neće odustati od traženja istine o smrti Vladimira Matijanića te kažnjavanja odgovornih.

Iz HND-a ponavljaju svoje ocjene kako je ministar Beroš od prvoga dana zataškavao slučaj i odbijao odgovoriti na dopise koje su mu slali u ime HND-a, valjda računajući da će vrijeme učiniti svoje i da će slučaj pasti u zaborav.

Smatraju da se ministar Beroš nije ponio kao čovjek koji će i po svojoj funkciji odgovorno i savjesno istražiti sve okolnosti slučaja.  – Već se ponio kao zaštitnik sustava odgovornog za smrt jednoga građanina. kojem je taj isti sustav trebao pružiti svu moguću zdravstvenu skrb, stoji u pismu koje je s peticijom poslano premijeru Plenkoviću, a koje potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

HND u rujna pokrenuo peticiju

HND je 15. rujna izvijestio da je pokrenuo peticiju kojom traže da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u radu medicinskih djelatnika i njihovih nadređenih u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, koji je umro 5. kolovoza od komplikacija uzrokovanih koronavirusom. Zatražili su i smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša.

Iz HND-a su tada  naveli kako su javnost i stručnjaci izrazili neslaganje s izvidima koje je obavilo povjerenstvo Ministarstva zdravstva, i utvrđenim rezultatima okolnosti smrti Matijanića, a koje je utvrdilo kako nisu pronađeni nikakvi značajniji propusti

Naime, Stručno povjerenstvo resornog ministarstva izvijestilo je 24. kolovoza kako u slučaju novinara Vladimira Matijanića, koji je umro 5. kolovoza, nije bilo stručnih propusta, a naglasili su i da je njegova smrt bila posljedica nepredvidivog, odnosno brzonapredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacija osnovne bolesti covida-19, prenosi N1

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...