Hrvatski hoteli imaju najbolje ocjene gostiju i najniže cijene soba na Mediteranu

Hrvatski hoteli imaju najbolje ocjene gostiju na Mediteranu, no nisu ih valorizirali kroz cijene koje su niže nego u Italiji i Francuskoj, pogotovo u pred i posezoni. Drugim riječima, tvrdnje da smo preskupi nemaju pokriće, pogotovo u segmentu hotela s 5 zvjezdica. Slabi smo doduše i dalje u kartičnom plaćanju, otkrili su vodeći analitičari koji su se okupili na panelu u okviru manifestacije Dani hrvatskog turizma u Šibeniku.

Prema analizi kuće Trust You napravljenoj na temelju ocjena gostiju na svim online platformama, hrvatski hoteli imaju više ocjene gostiju od Francuske, Italije, Grčke i Španjolske, a najkonkurentniji smo po ljubaznosti usluge, otkrila je Larisa Deduš, direktorica Trust You.

– Hrvatski hoteli prednjači u visokim ocjenama kad je u pitanju zadovoljstvo gostiju. Pritom su top 4 kategorije koje doprinose izvrsnosti te se najviše spominju u tekstovima gostiju, kategorije soba, hotela općenito, lokacije i usluge. Najviše ocjene pak gosti daju ljubaznosti osoblja, koje doprinosi da se gost u Hrvatskoj osjeća dobro, kaže Deduš.

Sandra Janković s Fakulteta za menadžment u turizmu istaknula je međutim da hrvatski hoteli nisu do kraja valorizirali te dobre ocjene.

– Hrvatski hoteli tako su imali najniže cijene sobe na Mediteranu, a niže cijene od konkurenata u Francuskoj i Italiji imali su i hoteli s 5 zvjezdica, pogotovo u razdoblju pred i posezone, s ostvarenom cijenom sobe manjom od 100 eura. Ipak je u 2022. godini porasla prosječna cijena po sobi za 25 posto. Unatoč većim troškovima i nešto manjoj iskorištenosti, u ovoj sezoni vrhnje su uspjeli pobrati hoteli s 5 zvjezdica, koji su ostvarili rast bruto operativne dobiti, istaknula je Janković.

Kad je u pitanju kartično plaćanje koje je dokazano generator turističke potrošnje, Hrvatska je značajno ispod konkurenata. Na 100 tisuća stanovnika, Hrvatska ima 2.923 pos uređaja, dok ih Grčka ima 7.834, Italija 7.004 a Španjolska 4.114, prenosi Poslovni dnevnik

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...