Inspekcija otkrila sedam lažnih vina u kojima su voda i šečer. Dva su vina iz Hrvatske

Mislite da je vino, a ono običan šećer i voda – rezultat je to analize vina koje je provela poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata i tako otkrila čak sedam lažnjaka među vinima na tržištu! Među sedam patvorine, četiri vina su s Kosova, dva iz Hrvatske te jedno iz BiH. Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je sukladno godišnjem programu rada za ovu godinu, provela inspekcijske nadzore kvalitete vina i ostalih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

– Do sada su obavljena 84 inspekcijska nadzora prilikom kojih je uzorkovano 84 vina, podrijetlom iz Hrvatske, ostalih zemalja članica EU i trećih zemalja, od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja patvorenja. Radi se od četiri vina podrijetlom iz Hrvatske, jednom podrijetlom iz EU (Italija) i devet podrijetlom iz trećih zemalja i to pet iz R. Kosova, tri iz R. S. Makedonije i jedno iz BiH”, navode iz Državnog inspektorata što su ove godine kontrolirali i analizirali.

Dodavali šećer i vodu

Prošli tjedan stigli su i rezultati analize iz laboratorija – sedam vina patvoreno je dodavanjem vode i šećera čije porijeklo nije grožđe.

– Radi se o četiri vina s Kosova, jednom vinu iz BiH, te dva vina iz Hrvatske, navode u Inspektoratu.

– Od pet vina iz trećih zemlja, kod kojih je analiza službenog uzorka pokazala da se radi o patvorenim vinima, četiri vina su označena nazivom sorata vinove loze, i to dva su označena kao Rajnski rizling, jedno kao Graševina, jedno kao Vranac, daju detalje iz Inspektorata.

Također navode da su inspekcije još u tijeku.

– Naime, sukladno odredbi članka 93. Zakona o vinu stranke odgovorne za kakvoću vina mogu zatražiti provedbu analize uzorka za drugu analizu za potrebe stranke, a ako rezultat druge analize nije u skladu s rezultatom prve analize nadležni inspektor može samoinicijativno ili na zahtjev stranke dostaviti treći referentni uzorak u ovlašteni laboratorij, ističu.

Također ističu da u ranijim inspekcijama Državni inspektorat do sad nije utvrdio patvorenje vina, što bi značilo da je ovo prvi put da su našli lažnjake među vinima prenosi RTL.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...