Inspekcija otkrila sedam lažnih vina u kojima su voda i šečer. Dva su vina iz Hrvatske

Mislite da je vino, a ono običan šećer i voda – rezultat je to analize vina koje je provela poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata i tako otkrila čak sedam lažnjaka među vinima na tržištu! Među sedam patvorine, četiri vina su s Kosova, dva iz Hrvatske te jedno iz BiH. Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je sukladno godišnjem programu rada za ovu godinu, provela inspekcijske nadzore kvalitete vina i ostalih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

– Do sada su obavljena 84 inspekcijska nadzora prilikom kojih je uzorkovano 84 vina, podrijetlom iz Hrvatske, ostalih zemalja članica EU i trećih zemalja, od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja patvorenja. Radi se od četiri vina podrijetlom iz Hrvatske, jednom podrijetlom iz EU (Italija) i devet podrijetlom iz trećih zemalja i to pet iz R. Kosova, tri iz R. S. Makedonije i jedno iz BiH”, navode iz Državnog inspektorata što su ove godine kontrolirali i analizirali.

Dodavali šećer i vodu

Prošli tjedan stigli su i rezultati analize iz laboratorija – sedam vina patvoreno je dodavanjem vode i šećera čije porijeklo nije grožđe.

– Radi se o četiri vina s Kosova, jednom vinu iz BiH, te dva vina iz Hrvatske, navode u Inspektoratu.

– Od pet vina iz trećih zemlja, kod kojih je analiza službenog uzorka pokazala da se radi o patvorenim vinima, četiri vina su označena nazivom sorata vinove loze, i to dva su označena kao Rajnski rizling, jedno kao Graševina, jedno kao Vranac, daju detalje iz Inspektorata.

Također navode da su inspekcije još u tijeku.

– Naime, sukladno odredbi članka 93. Zakona o vinu stranke odgovorne za kakvoću vina mogu zatražiti provedbu analize uzorka za drugu analizu za potrebe stranke, a ako rezultat druge analize nije u skladu s rezultatom prve analize nadležni inspektor može samoinicijativno ili na zahtjev stranke dostaviti treći referentni uzorak u ovlašteni laboratorij, ističu.

Također ističu da u ranijim inspekcijama Državni inspektorat do sad nije utvrdio patvorenje vina, što bi značilo da je ovo prvi put da su našli lažnjake među vinima prenosi RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...