Iz firme koja vodi kamenolom: “Ružna je reakcija javnosti, došli smo tu napraviti nešto, pokrenuti proizvodnju”

U Parku prirode Velebit, potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća otvoren je kamenolom. Mnoge je iznenadila vijest da će se ponovno aktivirati.

– Godine 2003. čuvari Parka prirode Velebit zajedno s rudarskom inspekcijom, zatvorili su kamenolom i on od tada nije bio aktivan, istaknuo je Mario Šaban ravnatelj PP-a Velebit.

Tvrtka odlazi u stečaj. Mijenja vlasnike. 2017-te dobivaju pravo služnosti od Ministarstva državne imovine, a 2018-te Ugovor o koncesiji koji potpisuje bivša ministrica Martina Dalić.

– Studije utjecaja na okoliš nema, procedura studije za okoliš je zaobiđena jednostavnom aktivacijom dozvole iz ’88. godine koju su aktivirali preko ministarstva državne imovine, kaže za HRT ekološki aktivist i županijski vijećnik Ivan Matić.

Tvrtka ove godine opet mijenja vlasnike.

– Naravno da imamo sve potrebne dozvole. S radom za sad ne namjeravamo krenuti. Možda ni narednih godinu dana, kazala je voditeljica marketinga tvrtke Kamen d.o.o. Selma Prišlin.

Za reakcije javnosti znaju.

– Malo je ružno zato što mi smo tu došli napraviti nešto, pokrenuti proizvodnju, oživiti ovaj grad Obrovac koji je doslovno postao crna rupa i na njega su svi zaboravili, dodaje Prišlin.

Iz Ministarstva gospodarstva kažu da se od 1987. do danas obuhvat ovog eksploatacijskog polja nije ni na koji način mijenjao te da su prije odobrenja iz ’89. godine ishođeni su svi potrebni dokumenti za rad.

Osim što je područje oko Tulovih greda jezgra Velebita i dio parka prirode, Majstorska cesta koja ovuda prolazi proglašena je kulturnim dobrom. Po njoj je zabranjen promet teretnim vozilima, stoga je nepoznanica kako bi se odavde izvozio kamen.

– Ako se dođe do toga da stvarno ovo krene, mi ćemo biti prisiljeni obratiti se nadležnom ministarstvu i da vidimo na koji način ćemo dalje i pod kojim uvjetima će se ta aktivnost odrađivati, naglasio je ravnatelj Šaban.

Načelnik općine Jasenice tvrdi da će poduzeti sve moguće radnje kako bi se svi zahvati u samoj jezgri Velebita zabranili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...