Izmjene Zakona o putnim ispravama, mijenja se postupak izdavanja putovnica za djecu

Na sjednici Vlade danas je predstavljen konačan nacrt prijedloga Zakona o putnim ispravama kojim se, među ostalim, predlaže da bilo koji od roditelja može podnijeti zahtjev preuzeti izrađenu putovnicu svog djeteta.

Nacrtom konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana predlaže se da se omogući da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu putovnicu svog djeteta, a što je u skladu s Obiteljskim zakonom.

Na 157. sjednici Vlade Republike Hrvatske državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova doc. dr. sc. Irena Petrijevčanin obrazložila je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana i to nakon provedenog 1. čitanja u Hrvatskom saboru.

Navedenim konačnim prijedlogom se iznosi novčanih kazni za prekršaje izraženi u kunama zamjenjuju iznosima u eurima.

Također, predlaže da se omogući da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu putovnicu svog djeteta, a što je u skladu s Obiteljskim zakonom.

– Nadalje, ako zahtjev za izdavanje putne isprave za dijete podnese roditelj koji je na temelju sudske odluke lišen roditeljske skrbi ili mu je ograničeno pravo na ostvarivanje roditeljske skrbi ili je lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave, Ministarstvo nadležno za unutarnje poslove ili Ministarstvo nadležno za vanjske poslove rješenjem će odbaciti zahtjev za izdavanje takve putne isprave, istaknula je tom prilikom državna tajnica Petrijevčanin te podsjetila da je zadnjim izmjenama Zakona o osobnoj iskaznici na isti način izmijenjena i odredba vezana za podnošenje zahtjeva i preuzimanja osobne iskaznice za dijete, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...