Jeste li znali da u Hrvatskoj postoji Kokingrad? Ovo čarobno mjesto gradilo se godinama, a danas oduzima dah

Taman kada ste pomislili „sve sam u životu vidio“ – shvatili ste da niste! Kokingrad je ono što još morate vidjeti kako biste rekli da ste vidjeli baš sve. Kokingrad ili preciznije rečeno grad za kokoške i pijetlove izgrađen je Baranji, a njegov izgled očarat će vas na prvu.

 

U selu Karanac živi obitelj Balaš koja ima svoje seljačko domaćinstvo Bakine čarolije. Tipičan život na selu odlučili su približiti i drugima, a kako se ljudi iz grada najčešće zanimaju za domaće životinje, ova je obitelj napravila Kokingrad. To je maleni gradić u kojem žive pernate životinje, a moderna arhitektura s daškom prošlosti životinjama je osigurala prilagođenu komunalnu infrastrukturu. Tu su ulice i putevi od cigli, imaju solarnu uličnu rasvjetu, ali i kafić Koko bar u kojem životinje jedu i piju.

 

Kokingrad ima i svoj hotel međunarodnog karaktera. Naime, u njemu borave različite vrste koka iz cijelog svijeta pa tako osim hrvatica, tu ima američkih brama koka, golovratih koka, minorki… Kako kokicama ne bi bilo dosadno, u hotel su im stigle i japanske i ruanske patke ali i nilske guske. Svi oni uživaju uz zvonik koji se oglašava svaki puta kada treba jesti ali i kada treba spavati. Dakako, koke ne mare puno za isti jer one imaju svoj ritam.

 

„Uz jeftinu struju, danas je važna i sigurnost pa smo im izgradili i security kućicu s krovnim prozorom. Tu živi labrador Bobi čiji je zadatak da čuva Kokingrad. Imamo i utvrdu u kojoj živi fazan sa svojom prijateljicom s kojom je u izvanbračnoj zajednici, a tu je i kapelica u koju smo smjestili minorke, to su koke koje još nemaju mužjaka. Ali ni to nije sve! Imamo i golubinji sokak kojeg čini gugu palača na dva kata, u kojem žive dva para golubova paunova, te svratište koje je zapravo mala kućica u koju navraćaju vrapčići i druge male vrste kako bi se prehranili“, govori nam obitelj Balaš koju čine Sreto i Nikola, ali i gospođa Gordana koja pazi da svako pero bude na svojem mjestu.

 

Kokingrad je ukrašen brojnim detaljima, a toliko je lijep i praktičan da u njega rado svraćaju i druge pernate životinje. Sve je izgrađeno u voćnjaku ove obitelji, a osim što sve lijepo izgleda, praktično je jer obitelji Balaš svaki dan daje koje jaje više. Ova vesela baranjska obitelj turizmom se bavi više od deset godina, a kako su im gosti često pokazivali interes za životinjama, tako se i rodila ideja za Kokingrad. Izgradnja ovog novog grada na mapi Hrvatske trajalo je tri godine, a sve je rađeno ručno i detaljno.

 

Kokingrad čini dvadesetak kokoši s pijetlovima, tu je devet pataka, dvije guske, šest golubova i dva fazana, no kada za ovo čuju koke diljem svijeta – nema sumnje da će već uskoro biti i novih vrsta.

 

„Nakon Kokingrada pripremamo kušaonicu koja će gostima nuditi tradicionalnu baranjsku hranu po izboru. Imat ćemo suhomesnate proizvode, domaće sokove, likere… Imamo pet smještajnih jedinica i svaka ima svoju priču, a sve u skladu s tradicijom življenja u Baranji. Čak smo napravili i Baranjski baka bilding – riječ je o seljačkom mini golfu koji se igra s kuhačama za pekmez, palicama, praćkama…“, otkriva nam obitelj Balaš koja je u Baranji poznata i po obilnom i svježe pripremljenom doručku za kojeg pouzdano znamo da su ga kušali i neki vegetarijanci.

 

Turistička ponuda Baranje iznimno je bogata. Ne samo u hrani i piću već i raznim drugim sadržajima. Gotovo svaki vikend u Baranji se održava nekakav koncert. Veliki je broj restorana, a tu je i sjajna tamburaška i ciganska glazba. Velik je broj podruma i kušaona vina, Kopački rit, popularni Tikveš i Zlatna greda, a svakim danom turistička ponuda Baranje sve je bogatija.

 

Seljačko domaćinstvo Bakine čarolije osim Kokingrada koji je namijenjen njihovim gostima, nude i smještaj za svega 280 kuna s doručkom, a djeci do godinu dana sve je besplatno. Onima do sedme godine spreman je popust od 50 posto. Bit će tu uskoro i sauna te jacuzzi, a ukoliko želite zaviriti u ovaj pravi mali baranjski raj, svakako posjetite njihovu web stranicu ili ih zapratite na društvenoj mreži facebook.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...