Kaufland u Njemačkoj se našao na meti kritika jer su prodavali knjigu Mein Kampf Adolfa Hitlera

Trgovački lanac Kaufland optužen je za prodaju desno-ekstremističke literature u svojoj online trgovini. Na Twitteru je kružilo nekoliko screenshotova na kojima se u ponudi vidi knjiga Adolfa Hitlera Mein Kampf.

Tamo se mogu pronaći i knjige Davida Irvinga, poznatog britanskog negatora Holokausta. To je na Twiteru kritizirao Leo Schneider, predsjednik organizacije mladih socijaldemokrata (Juzosa) za sjever Hamburga.

Optužbe protiv Kauflanda uglavnom su potaknute činjenicom da je tamo zabranjena prodaja artikala koji su klasificirani kao ljevičarsko-ekstremistički, poput majica Antifa, ali se i dalje prodaje desno-ekstremistička literatura.

Kako u Kauflandu reagiraju na optužbe?

Neke od publikacija koje je Schneider osudio, u nedjelju nisu bile dostupne u online ponudi Kauflanda – uključujući i Mein Kampf. Očigledno su uklonjene, piše Deutsche Welle (DW).

Kaufland se na kritike osvrnuo u priopćenju za javnost, ali je ukazao i na problem s ekstremno desničarskim časopisima. Ekstremističke proizvode zabranjujemo gdje god je to moguće, napisali su iz Kauflanda na Twitteru, navodeći da uprkos intenzivnim naporima do sada nisu imali uspjeha kada je riječ o navedenim časopisima. Kaufland također navodi da takve proizvode izbacuje kada je to zakonski moguće.

– Ali ponekad zakonodavac jednostavno određuje da demokracija mora izdržati određene proizvode (npr. časopise) jer je dobro slobode štampe veće. Mi osuđujemo ekstremne stavove i pokušavamo izbjeći da takve proizvode prodajemo kod nas.

Je li prodaja zabranjena?

Suprotno uvriježenom mišljenju, u Njemačkoj nije zabranjena knjiga Adolfa Hitlera „Mein Kampf“. Međutim, u Njemačkoj nije dopušteno ponovno štampanje, prodaja i nabavka te knjige. S druge strane, stare knjige se mogu i kupovati i distribuirati.

Verzije sa komentarima su također dopuštene. Na primjer, Institut za suvremenu povijest u Münchenu je 2016. godine objavio izdanje s komentarima, koje se može naručiti i preko interneta. U drugim zemljama nisu zabranjene nove publikacije nekomentirane verzije, zbog čega je Mein Kampf naveden i na online platformi Amazona. Međutim – isporuka u Njemačku nije dopuštena, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...