Kim Kardashian kažnjena s devet milijuna kuna zbog podržavanja i promoviranja kriptovalute

Kim Kardashian  je dobila kaznu od 1.26 milijuna dolara (oko 9 milijuna kuna) zbog podržavanja i promoviranja kriptovalute.

Američka komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) naredila joj je da plati 1.26 milijuna dolara zbog svoje uloge u podršci i promicanju EthereumMaxa, “bez otkrivanja iznosa koji je primila za promociju”. Kardashian je prihvatila kaznu “bez priznavanja ili negiranja nalaza SEC-a”.

Kim je proglašena krivom jer je “prekršila odredbu saveznih zakona protiv reklamiranja vrijednosnih papira” time što nije otkrila da joj je plaćen iznos od 250 tisuća dolara za objavu na Instagramu o EMAX tokenima kriptovalute EthereumMax.

-Savezni zakoni o vrijednosnim papirima jasno kažu da svaka slavna osoba ili drugi pojedinac koji promiče vrijednosni papir s kriptoimovinom mora otkriti prirodu, izvor i iznos naknade koju je primio u zamjenu za promociju. Ulagači imaju pravo znati je li objavljivanje nepristrano, a gospođa Kardashian nije otkrila tu informaciju, rekao je direktor Odjela za provedbu SEC-a Gurbir Grewal.

Upozorenje za sve slavne osobe

Kazna od 1.26 milijuna dolara koju je Kardashian primila uključuje 260.000 dolara isplate, što predstavlja njezin honorar, plus kamate za presudu i kaznu od milijun dolara. Prema SEC-u, osim što je prihvatila kaznu, Kim se također složila da tri godine neće promovirati nikakve vrijednosnice kriptoimovine.

Međutim, istraga o slavnim osobama koje promoviraju kriptovalute ne završava s Kim Kardashian. Gary Gensler, predsjednik Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a, istaknuo je da je slučaj “podsjetnik” za sve slavne i utjecajne osobe da kada “podržavaju mogućnosti ulaganja, uključujući vrijednosne papire kriptoimovine, to ne znači da su ti investicijski proizvodi dobri za sve investitore”.

– Potičemo ulagače da razmotre potencijalne rizike i prilike ulaganja u svjetlu vlastitih financijskih ciljeva. Slučaj gđe Kardashian također služi kao podsjetnik slavnim osobama i drugima da zakon od njih zahtijeva da javnosti otkriju kada i koliko su plaćeni za promicanje ulaganja u vrijednosne papire, zaključio je, prenosi Index.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...