Kiosci i pekarnice nedjeljom će moći raditi samo do 14 sati

Vlada je prije dva dana u javno savjetovanje uputila prijedlog Zakona o trgovini kojim se zabranjuje rad nedjeljom.

U prijedlogu zakona navodi se ono što je već bilo poznato. Prema ideji Plenkovićeve Vlade, raditi bi se moglo 16 nedjelja u godini, a svaki bi trgovac sam odlučivao kojih bi to 16 nedjelja bilo.

No, ono što se ranije gotovo uopće nije spominjalo jest to da Vlada prijedlogom Zakona o trgovini ograničava i rad kioska i pekarnica nedjeljom i blagdanom, i to tako da mogu raditi samo od 7 do 14 sati, prenosi Index.

U Zakonu, međutim, postoji niz iznimki na koje se ne primjenjuju nikakva ograničenja kada je u pitanju rad nedjeljom i blagdanom.

To se odnosi na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, zatim benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Zabrana rada nedjeljom ne odnosi se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...