Koncert zadarske salonske glazbe 19. stoljeća u Kneževoj palači

Zadarska salonska glazba 19. stoljeća projekt je Koncertnoga ureda Zadar u suradnji s muzikologinjom dr. sc. Katicom Burić Ćenan, kojim se nastoji popularizirati i revitalizirati vrijedna zadarska glazbena baština tog perioda. Radi se o djelima zadarskih glazbenika Giovannija Salghetti-Driolija, Nikole Strmića i Antonija Pini-Corsija.

Skladbe ovih zadarskih profesionalnih glazbenika za njihova su života, i godinama poslije, bile poznate i daleko izvan zadarskih zidina – skladbe Salghetti-Driolija tiskane su kod najpoznatijih milanskih nakladnika, a izvodile su se u Italiji i Americi. Opera La madre slava Nikole Strmića praizvedena je u Trstu, a o njoj su pisale hrvatske, talijanske i njemačke novine. Antonio Pini-Corsi, inače jedan od najboljih svjetskih komičnih bas-baritona krajem 19. stoljeća, kojega je i Giuseppe Verdi tražio da mu pjeva na premijeri posljednje opere (Falstaff), bio je veliki prijatelj Enrica Carusa koji je jednu njegovu pjesmu snimio i popularizirao diljem svijeta.

Djela zadarskih skladatelja izvest će nekoliko vrsnih zadarskih umjetnika: sopranistica Nela Šarić, pijanisti Jurica i Mario Šoša, te zadarski zet, violinist Marco Graziani, a uz nekoliko gostujućih glazbenika: baritona Matije Meića, tenora Roka Radovana te pijanista Marijana Đuzela.

Ovu zadarsku glazbenu priču kratkim će uvodnim riječima o Zadru krajem 19. i početkom 20. stoljeća upotpuniti i profesori Sveučilišta u Zadru: povjesničar prof. dr. sc. Ante Bralić i muzikologinja dr. sc. Katica Burić Ćenan.

Koncert se održava u petak, 28. 10. u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru.

Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr te na info-pultu Providurove palače, 26., 27. i 28. 10. od 11-13 i 17:30-19:30 sati.

U prodaji su i pretplatničke kartice za 10 koncerata po izboru za 400 kuna (53,09 €).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...