LAG Bura predstavili svoj rad partnerima iz Poljske u projektu Vrata u Europu

U subotu 08.10. LAG Buru posjetili su projektni partneri u okviru studijskog posjeta projekta „Vrata u Europu“ LAG Ślężanie – Lokalna Grupa Działania, Lokalna grupa Lider A4 i Lokalna grupa Działania Gromnik iz okolice Wroclava u Poljskoj. Cilj projekta je razmjena iskustva i dobrih praksi u provedbi lokalnih razvojnih strategija, aktiviranju lokalnih zajednica, s naglaskom na razvoj turističke i rekreacijske infrastrukture, lokalni razvoj proizvoda te način promocije. Djelatnici LAG-a su pripremili prezentacije dosadašnjih projekata i LAG natječaja, a na prezentaciji je također sudjelovao i OPG Eugen Novaković iz Posedarja kao primjer dobre prakse koji je predstavio svoje proizvode od smokava, kolače, kobasice te također predstavio i novitet u proizvodnji, proteinsku kavu od smokve bez teina ikofeina.

U projekt su uključene sve jedinice lokalne samouprave na području LAG-a „Bura“. U vijećnici općine Jasenice organizirali smo sastanak gdje su predstavljena dostignuća provedbe Lokalne razvojne strategije LAG-a „Bura“ 2014-2020 godine. Nakon toga u terenskom dijelu posjeta, posjetili smo OPG Mirko Butić, konoba Butić u Briševu gdje su projektni partneri imali prilike iskušati originalne dalmatinske proizvode.

Terenski posjet smo završili posjetom OPG-u Sandra Babac, Šinjorina Smokva koja je predstavila svoju proizvodnju ekoloških džemova bez šećera i aditiva. Projektni partneri su posebno bili oduševljeni džemom od smokve pošto je biljka za koju nema mogućnosti uzgoja u Poljskoj te im je stoga studijski dan bio organiziran u znaku najstarije i najpoznatije mediteranske biljke-smokve.

U drugoj etapi projekta predstavnici LAG-a Bura i predstavnici JLS LAG-a Bura će imati priliku se upoznati s LEADER projektima partnerskih LAG-ova, turističkom infrastrukturom i poljoprivrednicima u okolici Wroclawa. Studijski posjet će uključiti LEADER projekte na području partnerskih LAG-ova i završnu konferenciju projekta. Na konferenciji će se sumirati utisci projekta, iznijeti zaključci bolje prezentacije turističke infrastrukture i poljoprivrednih proizvoda. Kroz zajedničku suradnju i druženje, razmjenu iskustva postići ćemo prijenos specifičnih znanja i vještina na transnacionalnoj razini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...