Leko, Cromaris: “Zapošljavamo više od 600 radnika, uglavnom iz Zadra i okolice, od čega dvadeset posto s otoka”

Rast proizvodnje i izvoza, otvaranje novih EU tržišta, uzgoj novih vrsta i nove investicije sve više potiču interes javnosti za Cromarisom, tvrtke koja posluje u sastavu Adris grupe. Proizvodnjom od gotovo 12,5 tisuća tona bijele ribe, Cromaris je lider hrvatske marikulture i šesta kompanija u svijetu u uzgoju brancina i orade.

Najbrža je rastuća tvrtka u industriji mediteranske ribe koja je i tijekom korona krize zadržala kontinuitet rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja.

Uz to je nastavljen intenzivan investicijski ciklus, dosad vrijedan više od 1,5 milijardi kuna, rad na razvoju novih vrsta i širenje na nova tržišta, što je i bio poticaj za posjet hrvatskih novinara ovoj uspješnoj domaćoj tvrtki.

Tijekom posjeta novinari su obišli Cromarisovo uzgajalište i proizvodni pogon u Gaženici, a predsjednik Uprave, Ivan Leko, sa suradnicima, upoznao ih je s višegodišnjim rezultatima uspješnog poslovanja, proizvodnim portfeljom, radom na novim vrstama te investicijskim planovima.

Leko je podsjetio da Cromaris danas zapošljava više od 600 radnika, uglavnom iz Zadra i okolice, od čega je više od dvadeset posto s otoka.

Ima sedam uzgajališta i jedno od najmodernijih mrjestilišta za brancin i oradu u Europi te suvremeni pogon prerade. Vertikalno je integrirana kompanija „od mora do stola“, što osigurava sljedivost u svim fazama proizvodnje – od vlastitog mrjestilišta, uzgoja, gdje se koristi vlastita receptura riblje hrane, pa do prerade i otpreme.

Proizvodni portfelj čine svježa riba – prvenstveno orada, brancin i hama te, od 2021. nove dvije uzgojne vrste – gof i zubatac, kojeg uzgaja jedini u svijetu. Ključni element razlikovnosti u odnosu na konkurenciju su diferencirani proizvodi dodane vrijednosti – potrošačima se nude prerađevine, očišćena riba, fileti i kotleti te delikatesni program.

Na inozemnim tržištima ostvaruje 89 posto količinske prodaje i isto toliko prihoda od prodaje. Izvozi na većinu EU tržišta, glavninu na talijansko, a odnedavno i na španjolsko, nakon talijanskog, drugo najvažnije svjetsko tržište bijele ribe.

Cromarisova uzgajališta spadaju, naime, među najmodernije na Mediteranu, u što su se novinari mogli uvjeriti na uzgajalištu Lavdara. Opremljena su vrhunskim sustavom automatskog hranjenja, podvodnim kamerama, robotima za održavanje mreža i modernom flotom za izlov ribe. Sve to omogućuje svakodnevne izlove, brzu otpremu ribe od uzgajališta do centra za sortiranje ribe te daljnju otpremu na sva tržišta unutar samo nekoliko sati od izlova.

Vrhunsku kvalitetu proizvoda i najviše standarde sigurnosti i održivosti proizvodnje potvrđuju i brojni certifikati među kojima se ističu Global GAP, Friend of the Sea, IFS te ISO 14001 i 9001. Od 2019. Cromaris je nositelj i ASC certifikata za sve lokacije uzgoja po čemu je jedinstvena kompanija u cijeloj industriji uzgoja mediteranske ribe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...