Danas je ispred uprave Vodovoda županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač sazvao press konferenciju kako bi upozorio građane na, kako kaže, nezakonita isključivanja iz vodovodne mreže. Tom prilikom iznio je i vlastiti slučaj.

– Naime, poslali su mi račun od 6448 kuna i rekli da će mi isključiti vodu, ako ne podmirim dug u roku od 15 dana.  Nakon što smo pregledali poslovne knjige i na našu reklamaciju, ispostavilo se da taj dug ne postoji. Postoji račun od 600 kuna, ali taj nije problematičan. Ovakvi dopisi poprimili su oblik epidemije jer svaki drugi građanin dobiva ovakve opomene koje su protuzakonite. Još 2007. Ustavni sud RH donio je presudu kojom jasno kaže da se struja, voda i plin ne mogu isključivati. Može se ići na sudski ili ovršni postupak i to je jedino zakonito u RH, poručuje Pupić Bakrač.

Naglasio je kako je takva praksa protuzakonita, ali je Vodovod Zadar svejedno provodi.

Vodovod hotimično krši zakon i Ustav RH. Njihovi djelatnici potpuno protuzakonito upadaju na vaš privatni posjed i vrše isključivanje vode, a to ne mogu raditi bez privole vlasnika ili bez sudskog naloga koji ne mogu dobiti jer postoji presuda Ustavnoga suda RH da je to protuzakonito isključivanje vode. 

Pupić Bakrač tvrdi da su im se javljali mnogobrojni građani i tražili pomoć zbog prijetnje isključivanjem vode, također tvrdi kako je Akcija mladih nekoliko puta upozorila Vodovod na tu protuzakonitu praksu, ali nitko nije reagirao.

Marijana Botić, gradska vijećnica Akcije mladih rekla je kako će ovaj slučaj prijaviti DORH-u, i Državnom inspektoratu te će Gradskom vijeću uputiti prijedlog da se Vodovod kao komunalno javno poduzeće napokon uskladi sa Zakonom o zaštiti potrošača i Ustavom.

Na kraju su vijećnici Akcije mladih pozivali  građane koji imaju sličan problem da im se jave, kako bi im pomogli.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...