Muzej antičkog stakla u Zadru najavljuje izložbu “Antičko staklo u bojama”

Muzej antičkog stakla u Zadru s posebnim zadovoljstvom najavljuje izložbu „Antičko staklo u bojama“ autora dr. sc. Berislava Štefanca, našeg muzejskog savjetnika.

Na izložbi se predstavlja rimsko staklo kroz prizmu tehnologije, estetike i simboličnog značenja. Prezentacija antičkih izrađevina, uz široku ljestvicu oblika saglediva je putem bojanih oplošja u kojima su utkana stoljetna iskustva davno savladanih vještina. Umjetničko-zanatske radionice ranog Carstva producirale su predmete u raznolikom spektru boja oponašajući elemente iz prirode. Staklo u bojama zakoračilo je u razne sfere života i sve do danas ostalo je živopisan prikaz razvoja antičke tehnologije i estetskog poimanja.

Putem odabranih predmeta iz postava Muzeja antičkog stakla u Zadru prezentira se bogata isprepletenost tehnološko-oblikovnih iskustava i stilskih poimanja onodobnog vremena. Intenzivno bojani staklarski proizvodi sa šireg zadarskog područja, uz sklad cjeline odražavaju visoke estetske kriterije. Boje su utkane u prozirnim i providnim staklenim stijenkama, ponekad stapane u maštovitim kombinacijama toplih i hladnih nijansi.

Postav izložbe kroz obličja predmeta visoke kakvoće i elegancije pripovijeda priču o staklu, značenju i simbolici boja te primjeni koloriranih staklarskih proizvoda u svakodnevnom životu. Tematski vrlo atraktivna i edukativna izložba bit će namijenjena svim dobnim skupinama, a široka lepeza „staklenih“ boja priuštit će posjetiteljima trenutke uživanja.

Izložba se otvara 12. listopada u 13 sati, prigodom održavanja godišnjeg znanstvenog skupa Hrvatskog arheološkog društva „Od Kornata preko Velebita – arheologija Sjeverne Dalmacije i Like“ koji je realiziran u organizaciji Arheološkog muzeja Zadar, Hrvatskog arheološkog društva, Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...