Na terenu u Diklu i dalje 7 vozila i 13 ljudi; Koncentracija sumporovog i dušikovog dioksida te sumporovodika nije izvan granica!

Zadrani su jučer osjetili miris plastike u zraku koji je dolazio s požarišta na deponiju u Diklu.

Gradonačelnik Branko Dukić stoga je naložio hitno mjerenje kakvoće zraka.

Na mobilnoj postaji splitskog Zavoda za javno zdravstvo koja se nalazi u blizini samog požarišta mjeri se dušikov dioksid, crveno smećkasti do tamno crveni plin koji u velikim količinama može izazvati edem pluća i smrt gušenjem, sumporov dioksid, bezbojni plin s nadražujućim i zagušujućim mirisom te sumporovodik, zapaljivi, bezbojni i otrovni plin s mirisom pokvarenih jaja.

Na sreću, prema rezultatima od 8 sati ujutro, granične vrijednosti njihove koncentracije u zraku koji udišemo nisu prekoračene.

Kako je najavio Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje kvalitete zraka tla splitskog Zavoda za javno zdravstvo, postavljen je i uređaj za prikupljanje letećih čestica na osnovu kojih će se analizirati udio teških metala u zraku. No, prvi rezultati njihove eventualne prisutnosti u zraku znat će se tek za nekoliko dana.

Na deponiju se požar i dalje gasi. Potvrđuju nam to iz Javne vatrogasne postaje Grada Zadra. Od početka požara do našeg poziva prošlo je gotovo 55 sati.

Ništa, gasimo i dalje. Na terenu je sedam vozila i 13 ljudi. Nemamo nikakvih novih informacija, osim da se požar još uvijek aktivno gasi, potvrđuju nam iz JVP Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...