Na terenu u Diklu i dalje 7 vozila i 13 ljudi; Koncentracija sumporovog i dušikovog dioksida te sumporovodika nije izvan granica!

Zadrani su jučer osjetili miris plastike u zraku koji je dolazio s požarišta na deponiju u Diklu.

Gradonačelnik Branko Dukić stoga je naložio hitno mjerenje kakvoće zraka.

Na mobilnoj postaji splitskog Zavoda za javno zdravstvo koja se nalazi u blizini samog požarišta mjeri se dušikov dioksid, crveno smećkasti do tamno crveni plin koji u velikim količinama može izazvati edem pluća i smrt gušenjem, sumporov dioksid, bezbojni plin s nadražujućim i zagušujućim mirisom te sumporovodik, zapaljivi, bezbojni i otrovni plin s mirisom pokvarenih jaja.

Na sreću, prema rezultatima od 8 sati ujutro, granične vrijednosti njihove koncentracije u zraku koji udišemo nisu prekoračene.

Kako je najavio Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje kvalitete zraka tla splitskog Zavoda za javno zdravstvo, postavljen je i uređaj za prikupljanje letećih čestica na osnovu kojih će se analizirati udio teških metala u zraku. No, prvi rezultati njihove eventualne prisutnosti u zraku znat će se tek za nekoliko dana.

Na deponiju se požar i dalje gasi. Potvrđuju nam to iz Javne vatrogasne postaje Grada Zadra. Od početka požara do našeg poziva prošlo je gotovo 55 sati.

Ništa, gasimo i dalje. Na terenu je sedam vozila i 13 ljudi. Nemamo nikakvih novih informacija, osim da se požar još uvijek aktivno gasi, potvrđuju nam iz JVP Zadar.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...