Na Zadarskom Sveučilištu predstavljena knjiga Palijativna zdravstvena njega: “Dostojanstvo i kvaliteta života moraju biti primarni ciljevi.”

Kada je čovjek teško bolestan liječnici ulažu sve napore kako bi pronašli neko rješenje i pobijedili bolest ili barem produžili životni vijek. U nekim trenucima nažalost više nema medicinskih postupaka koji bi pomogli pacijentu i jedino što preostaje je sa što manje bolova i straha dočekati neizbježno. Udžbenik „Palijativna zdravstvena njega“ doc. dr. sc. Marije Ljubičić, nekada glavne sestre zadarske Pedijatrije, danas predavačice na Odjelu za sestrinstvo Sveučilišta u Zadru, pomoći će studenticama, medicinskim sestrama i svima uključenima u sustav palijative da svojim štićenicima pruže što kvalitetniju skrb.

Docentica Ljubičić napisala je knjigu namijenjenu ponajprije studenticama sestrinstva, ali i onima koji su završili formalno obrazovanje kako bi se podsjetili ili proširili spoznaje. Sustav palijativne skrbi podrazumijeva angažman stručnih osoba koje će pacijentima u teškim trenucima, često terminalnim, biti ključna potpora. Taj poziv, istaknuo je u četvrtak na predstavljanju knjige u Svečanoj dvorani prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, obuhvaća mnoge duhovne i etičke elemente.

– Izdavačka djelatnost kruna je znanstvenog rada, bilo da je namijenjena za studente ili širu javnost. Možemo se podičiti tradicijom izdavaštva koje njegujemo, potičemo i razvijamo da ne bude namijenjena samo za međunarodnu, nego i domaću publiku. Naime, u znanstvenoj zajednici izdavaštvo se sve više svodi na objavljivanje na stanom jeziku kako bi radovi bili vidljivi. Pritom se zaboravlja komuniciranje s neposrednom zajednicom koja nas potiče. Ova knjiga je dragocjeni doprinos ne samo polju sestrinstva, budući da se radi o društveno odgovornoj tematici palijativne zdravstvene njege, rekao je Faričić.

Prof. dr. sc. Boris Dželalija osvrnuo se na patnju koja prati ove bolesnike i etičke dvojbe koje
se povremeno pojavljuju.

– Dok palijativna skrb ne nudi skraćenje života, eutanazija nudi pragmatičan pristup, bezbolno usmrćivanje pacijenta. To se ne smije prihvatiti! Svakom segmentu života moramo naći smisao i zadržati ljudsko dostojanstvo. Moramo misliti na oboljele, ali i na naše zdravstvene djelatnike, koji nakon cjelodnevnog rada slomljeni idu svojim obiteljima. Njihovo mentalno zdravlje i psihički status su potpuno ugroženi, a time i cijeli zdravstveni sustav, rekao je Dželalija.

Prigodne riječi uputile su Biserka Matešić, direktorica Naklade Slap, u čijem je izdanju
udžbenik objavljen, a virtualnim putem recenzentice izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak, izv. prof.
prim. dr. sc. Marijana Braš i doc. dr. sc. Jadranka Pavić.

– Posebno je značajan holistički pristup bolesniku i njegovoj obitelji koji se zagovara u udžbeniku. Medicinske sestre imaju brojne izazove, ulogu zagovornice i zastupnice pacijentovih interesa i interesa obitelji. Poboljšanje kvalitete života i dostojanstvo čovjeka moraju biti primarni cilj, istaknula je Pavić.

Autorica knjige rekla je kako je bilo izazovno istovremeno pisati doktorsku disertaciju, knjigu,
izvršavati obiteljske obveze, no kada se postavi cilj ništa nije teško. Zahvalila je obitelji,
pacijentima i svima koji su utkani u knjigu, a posvetila ju je majci, koja je imala potrebu za
palijativnom skrbi.

– Pacijent uvijek mora ostati u središtu, a to posebno dolazi do izražaja u posljednjim
trenucima čovjekovog postojanja, rekla je Ljubičić.

U glazbenom dijelu programa nekoliko pjesama izvela je zadarska sopranistica Nela Šarić uz
klavirsku pratnju maestra Tomislava Košte.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...