Njemačka bi uskoro mogla legalizirati kanabis: “Ideja je da se zaštite konzumenti i isuši crno tržište.”

Njemačka vlada planira legalizaciju prodaje i konzumacije kanabisa a prema planovima predstavljenim u srijedu u Berlinu trebala bi biti dopuštena količina do 30 grama, prenosi Dnevnik hr. 

– Odrasli će ubuduće smjeti kupovati i posjedovati količine do 30 grama kanabisa, a u ograničenoj mjeri će biti dozvoljen i uzgoj za vlastite potrebe, rekao je ministar zdravstva Karl Lauterbach prilikom predstavljanja prijedloga zakona.

Nacrt zakona nadalje predviđa prodaju kanabisa “za uživanje” u specijaliziranim ovlaštenim prodavaonicama a kasnije i u apotekama. Prodaja bi bila dopuštena samo punoljetnim osobama.

Prema riječima socijaldemokratskog ministra Lauterbacha, cilj zakonske inicijative savezne vlade je potiskivanje ilegalnog tržišta.

– Broj konzumenata i količina THC-a u ilegalnom kanabisu su u porastu. Vlada želi potisnuti crno tržište i dekriminalizaciju scene kanabisa što bi moglo pridonijeti boljoj zaštiti mladih i djece, rekao je Lauterbach.

On je rekao kako je nacrt zakona prvo poslan Europskoj komisiji koja bi trebala provjeriti kosi li se ovaj zakon s pravnom stečevinom EU.

Ako se pokaže da bi Njemačka donošenjem zakona mogla riskirati tužbu pred Europskim sudom, zakon će biti promijenjen. Do sada su u Njemačkoj legalni pristup kanabisu imali samo teško oboljeli pacijenti.

Čista marihuana znatno bi smanjila rizike

– Uvodimo kontrolirano izdavanje kanabisa odraslima u svrhe uživanja u licenciranim prodavaonicama, stoji u koalicijskom ugovoru nove njemačke vlade koju čine socijaldemokrati, zeleni i liberali. Ideja je da marihuana bude kvalitetna, da se zaštite konzumenti i isuši crno tržište.

Prema Njemačkom društvu za promicanje konoplje, kanabis koji se prodaje na ulicama posljednjih godina sve se češće miješa s pijeskom, šećerom, staklom i začinima. Ili se pak prska sintetičkim tvarima koje žestoko pojačavaju utjecaj THC-a, vode trenutnim psihozama ili kolapsu krvožilnog sustava. Zagovornici legalizacije kažu da bi čista marihuana, s točno određenim udjelom THC-a, znatno smanjila rizike. Kažu i da bi mladi otvorenije mogli u školi i kod kuće govoriti o kanabisu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...