Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar započeo proizvodnju kapi za oči iz pacijentove vlastite krvi

Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar započeo je proizvodnju kapi za oči iz autolognog seruma što znači proizvodnju kapi za oči iz pacijentove vlastite krvi.

U Općoj bolnici Zadar prepoznali smo potrebu sve većeg broja naših pacijenta koji imaju problem suhih očiju, a koji ne reagiraju na komercijalne kapi za oči, tzv. umjetne suze.

Do sada svi pacijenti koji su imali problem suhih očiju, autoimune bolesti i sl. na ovu su pripremu morali odlaziti izvan Zadra i to u kliničke bolničke centre.

Mogućnost obavljanja postupka u našoj ustanovi zasigurno će biti olakšanje pacijentima posebice jer je riječ o starijoj populaciji kojima odlazak u drugi centar izvan Zadra predstavlja poteškoću u smislu organizacije prijevoza i troškova.

Pacijentima će kapi za oči iz autolognog seruma propisivati njihov liječnik, specijalist oftalmolog, a prije provođenja samog postupka potpisuju pristanak da su upoznati s procedurom i preuzimaju letak s obavijestima i svim važnim informacijama.

Prije pripravka seruma pacijenti prolaze određene procedure kao što su mikrobiološke kontrole, testiranje na hepatitis B i C, HIV i sifilis, te liječnički pregled radi donošenja odluke o uzimanju krvi (od 100 do 200 ml) u svrhu izrade seruma.

Kapi se čuvaju na Odjelu za transfuziju deset dana od davanja krvi, a potom ih preuzima pacijent.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...