Osobnu iskaznicu na uvid mogu zatražiti komunalni redari te kontrolori karata u javnom prijevozu, mogu vas kazniti ako je nemate

Osobna iskaznica dokazuje identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja i prebivalište u Republici Hrvatskoj. Uvid u osobnu građane može tražiti policija, ali i druge službe poput komunalnih i prometnih redara.

– U provedbi nadzora, komunalni redar je ovlašten zatražiti i pregledati isprave (osobna iskaznica, putovnica, izvod iz sudskog registra i slično), na temelju kojih može utvrditi identitet stranke odnosno zakonskog zastupnika stranke i drugih osoba nazočnih prilikom nadzora, uzimati izjave od odgovornih osoba radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi i od drugih osoba nazočnih prilikom nadzora, zatražiti pisanim putem od stranke točne i potpune podatke i dokumentaciju potrebnu u nadzoru, prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje na vizualni i drugi odgovarajući način (fotografiranjem, snimanjem kamerom, videozapisom i slično) te obavljati i druge radnje u svrhu provedbe nadzora – naveli su iz Grada Zagreba, prenosi Večernji list.

Komunalni redari, naime, kažnjavat će građane koji u Zagrebu ne odlažu otpad prema novim pravilima.  Ako građani odbiju dati osobnu iskaznicu, komunalni redari tada, kako dodaju iz Grada, mogu zatražiti asistenciju drugih službenih tijela. Kako navodi MUP, Zakonom o osobnoj iskaznici propisano je da su nositelji osobnih iskaznica dužni imati kod sebe osobnu iskaznicu i dati je na uvid osobama koje su na temelju posebnih propisa u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti ovlaštene izvršiti uvid u osobnu iskaznicu radi utvrđivanja ili provjere identiteta nositelja osobne iskaznice.

Prema tome, komunalni i prometni redati te kontrolori putnih karata u javnom prijevozu imaju pravo tražiti osobne na uvid ako na temelju propisa obavljaju poslove iz svoje nadležnosti. Također, ako se osobna iskaznica odbije dati policijskom službeniku, osoba može biti novčano kažnjena u iznosu od 200 kuna. Ista se kazna može dobiti i ako osoba nema osobnu iskaznicu kod sebe.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...