Plesna sezona Zadarskog plesnog ansambla nastavlja se u četvrtak u Kazalištu lutaka uz dva baleta

Plesna sezona Zadarskog plesnog ansambla, ovog puta u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar, nastavlja se s dva kraća baleta Venatus i Migrations u izvedbi Baletnog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Predstava će se održati u Kazalištu lutaka Zadar u četvrtak, 13. listopada s početkom u 20 sati. Namjera organizatora kao nositelja projekta Plesna sezona je povezati institucije na nivou Zadra i Hrvatske, slobodne umjetnike, ansamble i umjetničke organizacije u cilju afirmiranja klasičnog i suvremenog plesa, performansa i cjelokupne suvremene izvedbene umjetnosti. Zadar ima dugu i bogatu plesnu tradiciju, izgrađenu i kultiviranu
publiku, pa se ovakvim programima održava i razvija kulturni i umjetnički doseg grada, a također i nudi iskorak iz ustaljenih razmišljanja, formi i diskursa.

Kratki neoklasični balet Aarona Koka Venatus na glazbu poljskog autora Szymona Brzoske podijeljen je u četiri kratka stavka. Na ovom baletu Kok primjenjuje novi pristup tradicionalnom, „bijelom“ baletu koji ima sve tradicionalne elemente kao što su pas de deux, solo i corps de ballet finale, ovaj put u minimalističkom dekoru i kostimu koji ističu fizikalnost i glazbenost plesača.

Isti koreograf autor je i drugog baleta Migrations koga koristi kao umjetnički medij da odgovori na pitanja koja su prisutna posebno u plesnim zajednicama širom svijeta: Kako se uklapamo u društvo? Kako se prilagođavamo rutinama, kulturi koja nas okružuje? Na ova pitanja balet Migrations pokušava vizualnim jezikom, govorom glazbe i tijela, dati odgovor. Aaron Kok iz vlastitog iskustva ovim baletom istražuje priče i izazove kroz koje prolaze migranti. Kroz ples i pokret mladi koreograf stvara kompozicije i estetski profinjene slike koje odražavaju različitost od okoline kao i želju za prilagođavanjem. Uz prekrasnu glazbu ruskog pijanista i skladatelja Kirilla Richtera ovaj dinamični neoklasični balet postavlja pitanje e li bolje biti individualac ili jednak svima ostalima.

Aaron Kok rođen je 1995. u Sydneyu, u Australiji. Baletno obrazovanje započeo je na McDonald College Performing Arts u Sydneyu, a nastavlja ga 2012. u Nizozemskoj na Dutch National Ballet Academy. Za vrijeme svog školovanja plesao je razne solističke uloge te se nakon diplome 2015.
pridružuje poznatoj nizozemskoj plesnoj akademiji Introdans. Istovremeno radi i na svojim koreografskim projektima. Početkom 2017. dolazi u angažman Baleta HNK Split predstavljajući ga u najboljem svjetlu i izvan matične pozornice na uglednim međunarodnim manifestacijama ( Benefiz Gala u Munchenu, Tanzwoche Dresden i dr.).

Projekt Plesne sezone kojeg organizira Zadarski plesni ansambl održava se uz podršku Grada Zadra i Zaklade kultura nova. Ulaznice se mogu rezervirati preko facebook stranice Zadarskog plesnog ansambla ili se javiti na mail [email protected]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...