Plesna udruga Gesta organizira plesni natjecateljski susret Mali koreograf za djecu od 6 do 14 godina

Plesna udruga Gesta organizator je projekta pod nazivom „Mali koreograf“ koji je po prvi put održan 2019 godine. Prva pobjednica je Lana Svetić iz Zadra koja je dobila nagradno i edukacijsko putovanje u Zagreb, na plesnu radionicu pod vodstvom plesne pedagoginje i koreografknje Tihane Strmečki.

Mali koreograf je koncept zamišljen kao natjecateljski susret djece od 6 do 14 godina koji se
samostalno prijavljuju sa svojim plesnim materijalima. Dakle, potrebno je samostalno osmisliti
koreografiju, izabrati glazbu i osmisliti scenski izgled kostima i koreografije. Naravno, za sudjelovavnje nije nužno imati plesno predznanja ili pohađati satove plesa.

U prvom izdanju poziv za susjelovanje išao je isključivo na lokalnom nivou, prema djeci iz Zadra, dok smo drugim izdanjem poziv poslali putem platformi Facebooka, Instagrama i plesnih platformi.

Nakon završetka prijava, zainteresirani svoje video materijali šalju organizatoru, koji ih šalje žiriju.
Stručno povjerenstvo je prijavljene koreografije selektiralo i ocjenjivalo po sljedećim kriterijima.

-plesni nastup (koreografija i izvedba)
-maštovitost i kreativnost koreografije
-izbor glazbe(adekvatno uzrastu i tehničkim mogućnostima izvedbe plesača)
-scenski izgled(kostimografija)
-ukupan dojam

Nakon pregledanih materijala pozivnice za finalnu večer koja je zakazana za subotu 08.10.2022 u
kazalištu lutaka Zadar, dobilo je šestnaest malih koreografa iz Splita, Solina, Rijeke, Zadra i Požege.

Cilj organizacije je prvenstveno motivacija djece. Kroz ples, maštu i kreativnost želimo ih potaknuti na samostalno stvaranje plesnih sekvenci i slaganje koreografija koji će ih možda dodatno motivirati na bavljenje plesnom i izvedbenom umjetnošću, ali možda i motivirati za budući poziv.

Sudjelovanjem u ovakvom projektu kod djece ćemo stvoriti jednu vrstu odgovornosti i ozbiljnosti
koju nosi prijava pojedinca. Svakako cilj nam je i upoznavanje i druženje djece iz različitih sredina, ali i širenje njihovih plesnih vidika promatranjem radova ostalih sudionika.

Ove godine u žiriju sjedit će Josipa Lujanović voditeljica splitskog kluba Vruća čokolada. Bavi se Jazz i show dance. Svoje plesno iskustvo stekla je je nabrojnim svjetskim plesnim edukacijama i sa svojim klubom dobitnica je brojnih nagrada.

Tihana Strmečki je drugi član žirija redateljica, plesna pedagoginja i koreografkinja koja je svoje
plesno i kazališno znanje stekla u Londonu, Barceloni, Parizu, Los Angelesu, Amsterdamu

Treća članica je Nikolina Mekovec voditeljica studia za suvremeni ples „Teuta“ iz Čakovca. Izuzetno
poznato ime u suvremenom plesu kod nas, prepoznatljiv stil i zapaženi nastupi su njene plesne
koreografije dovele do brojnih nagrada i priznanja.

Jako smo sretni što je projekt „Mali koreograf“ zakoračio i van Zadra dolaskom mladih zaljubljenika u ples i pokret iz drugih gradova. Sigurno će svaka sezona dodatno motivirati djecu, koja prate plesne platforme i koja će 08.10. biti u publici . I neizravnim sudjelovanjem možda ih potaknuti za prijavu u idućoj sezoni.

S obzirom da je Gesta proizašla iz plesnog studia pok. Nives Šimatović Predovan u čiju spomen smo dugi niz godina organizirali veliku plesnu manifestaciju zadarski plesni festival koji smo nažalost, morali obustaviti zbog niza poteškoća u organizaciji… Odlučili smo projekt „Mali koreograf“ vezati uz sjećanje na Nives koja je osobno meni kao organizatoru obilježila profesionalni put i otvorila vrata, kao što ja sada otvaram vrata mali koreografima koji će jednom doći na moje mjesto.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...