Počelo je! U ovom kafiću kava koju pijete pod grijalicom košta 14, a ona bez grijalice – 12 kuna!

U jednom zagrebačkom kafiću kava ispod grijalice naplaćuje se 14 kuna, a bez grijanja 12. Kako kažu zagrebački ugostitelji, ova je praksa viđena u Austriji, a primjer ugostitelja slijedit će mnogi.

Ivan Orešković, vlasnik ugostiteljskog objekta za RTL je pojasnio svoju odluku ovako:

‘Smatram da su grijalice vani luksuz, po zimi. Mi imamo dovoljno unutrašnjeg prostora, ako netko stvarno želi biti vani na friškom zraku, mi ćemo njemu upaliti grijalice, ali taj dio troška jednostavno moramo prenijeti krajnjem korisniku’.

Na ovaj potez vlasnik se odlučio zbog trostruko većih računa za struju, koji su narasli 200 posto. Jedan kilovat lani je plaćao 55 lipa, a ove godine jednu kunu i 65 lipa.

‘Vani se sjedi 30 minuta u prosjeku, mi smo do sada preuzimali taj trošak na sebe. Svaka grijalica po satu troši otprilike 2 kilovata, to bi bilo 2 puta 1,6 što je 3,2 kune – mi smo to prije plaćali jednu kunu. Mi smo tu razliku prebacili na goste, a osnovni dio troška zadržavamo na sebi’, pojašnjava vlasnik.

Ivan Tadić, tajnik Udruženja ugostitelja Zagreb, kaže kako će mnogi slijediti njegov primjer, no iznos ovisi o odluci svakog ugostitelja pojedinačno.

Neki se, ipak, ne slažu s ovom praksom.

‘Ne možemo dizati cijene da pratimo troškove, i sad to treba pokrivati na razne načine. Ja ću to izbjegavati maksimalno, odnosno konkretno što se tiče grijalica na terasama, nećemo ih naplaćivati ali razumijem svakoga od kolega koji to napravi’, kaže Leonard Topić, vlasnik restorana u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...