Povodom Međunarodnog dana životinja traži se obavezna kastracija pasa i mačaka, zabrana posjedovanja divljih vrsta…

Međunarodni dan zaštite životinja diljem svijeta obilježava se 4. listopada.

Zahvaljujući inicijativi udruge Prijatelji životinja i drugih udruga Mreže za zaštitu životinja, upravo je u tijeku osnivanje Povjerenstva za nadolazeće izmjene Zakona o zaštiti životinja.

Dali su prijedloge koji trebaju ući u zakonski okvir.

„Potpuna zabrana držanja pasa na lancu, uvođenje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu, potpuna zabrana životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka i druge izmjene”, navode Prijatelji životinja.

Zaštita životinja ne odnosi se samo na pse i mačke.

„Kada govorimo o zaštiti životinja, većina pomisli na pse i mačke, no i sve druge životinje trebaju zaštitu od ljudskog iskorištavanja i ubijanja. Već malom promjenom svojih navika možemo zaštititi i životinje koje su daleko od očiju javnosti – na farmama, u klaonicama, laboratorijima, cirkusima, kavezima… Sve životinje trebaju naše suosjećanje kako bismo stvarali svijet bez nasilja prema životinjama”, ističe Ivana Lunka, ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj.

Pojašnjava da je uvažavanje svih života smisao ovoga dana, koji se slavi od 1925. godine svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja, koji je bio vegetarijanac. Obilježavanje toga dana prvi je potaknuo njemački pisac Heinrich Zimmermann na čijem se događaju u čast prava životinja prije gotovo stotinu godina pojavilo više od 5000 ljudi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...